Özgüveni Geliştirmenin 9 Etkili Yolu
Özgüveni Geliştirmenin 9 Etkili Yolu
Bilinçli bir varlık olarak sen; zaman zaman bilincinle, çoğu zaman bilinçsizce yaşarsın. Özgüvenini geliştirmenin 9 etkili yolu bilinç dışını anlamaktan geçer. Beklenmedik durumlar, olaylar kişilerle karşılaştığında bilincin devreye girer. Şimdi burada neler oluyor, ne yapmalı? Derken, bilincin durumu hesaplamak için devrededir. Şimdi beni okurken, ne diyor bu adam diye dikkat kesildiğin gibi. Zamanının çoğunu bilinçsizlik içinde yaşarsın. Bilinçdışın otomatik bir biçimde, arka planda devasa işlemcileri ile senin yaşamana hizmet eder. Duruşunla, oturuşunla, konuşmanla bir otomatizme ile hareket eden bir robot gibisin. Elindeki fincanı, oturduğun koltuğu, odanın sıcaklığının farkında mısın?
Farkında mısın kendinin? Kendine güvenmek, kendine inanmak ve kendine değer vermek için, hazır mısın? Kulaklığını aç ve beni dinle: Özgüveni Arttırmanın 10 Yolu, Özgüven Geliştirme Teknikleri ve Özgüven Nasıl Kazanılır? öğren.
Özgüven Nasıl Açığa Çıkarılır?
Zaman zaman davranışları kısıtlanan, çekingenlik içinde kendini ifade etmekte zorlanan, kendi performansına, yetilerine, yeteneklerine bedensel özelliklerine güvenemeyen sen değil misin? Arkadaşım sen kim olduğunu biliyor musun? Güdülerinin arkasında ne var? Kendine ne kadar güveniyor, saygı duyuyor, değer veriyor, kendini beğeniyor ve seviyorsun?
Kim olduğun nerede olduğuna bağlıdır. Şu an sahip olduğun bütün bilincin, yaşam denen şu yolda içine doğduğun aile ve toplum içinde edindiğin tecrübeler, yaşadığın travmalar tarafından şekillendirildi. Anne-baban kardeşlerin öğretmen ve arkadaşların bilincini şekillendirmene etki ettiler. Bir zamanlar işe yarayan, uyumuna katkı sunan bu yapılar, şimdi senin uyumuna, üretkenliğine, başarına ve mutluluğuna olumsuz etki ediyor olabilir.
Özgüveni Geliştirmenin Yolları
Sen yaşama uyum sağlayasın diye bilincin oluşuyor, gelişiyor ve değişiyor. Senin en kestirme yoldan yaşamda kalman, otomatik ve hızlı çözümler üretmen için ömrünce tamamladığın, senin bilinmeyen tarafına ışık tutalım. Bilincinde olmadığın benliğini tanıman, bilmen ifade etmen için yapabileceklerini sıralayalım. Özgüvenini nasıl artıracağını birlikte ele alalım.
Bilinçli Bir Varlıksın
Ağaçlar kuşlar taşlar böcekler kim olduğunu bilirler mi? Nasıl bir ağacım, diğer ağaçlar benim hakkımda ne düşünüyor acaba derler mi? Bu bahar çiçeklerim iyi olacak mı? O kuş benden daha hızlı onu geçmeliyim mi derler? Ben en iyi en değerli en önemli böceğim mi derler? Kendine bu soruları soruyor olman bir bilincinin olduğunun göstergesi.
Diğer canlılar belli bir bilinçle değil türe özgü iç güdülerle yaşamaya atılır ve devam ederler. Rusya’da bir kaz sürüsü, bilim insanlarının dikkatini çekmiş. Onların doğuştan getirdikleri güdüler insana sonradan yükleniyor. İnsan güdülenerek bir bilince kavuşuyor. Hayvanlar çevreye uyum sağlayacak donanımla hazır gelirken, insanlar çevre ile uyumlanarak bir güdülenme sistemi geliştirirler.
Özgüven Nasıl Geliştirilir?
Bilinç dışında bir algoritma otomatik olarak farkındalığının dışında çalışmaya başlıyor. İstesen de bu yapının işleyişine hemen kolay müdahale edemiyorsun. Bilinçli farkındalığınla bir şeyler yapmak istiyor, ama bir türlü girişip yapamıyorsan, unutma kapasitesinde değişim ve dönüşüm saklı. Bilinç dışını değiştirmenin yolları vardır. Hayvanların içgüdüsü gibi sen de bu yapıya göre ilişki kuruyor sosyalleşiyor yaşıyorsun. Bilinç bir bütündür. Bilinç dışı onun içindedir. Bilinçli farkındalık içinde ol. Özgüven Nasıl Geliştirilir?
Şimdi ve Burada Bedene Odaklan
Bedenine odaklan. Şimdi. Beni dinlerken nasıl oturuyorsun? Bacakların, kolların başın aldığı pozisyonu hisset. Neler oluyor? Bedeninin pozisyonu senin güvende olup olmadığını söyler. Vücudunun şekli postürü beynine sinyal gönderiyor. Bedenini dinle, kasılıyor mu, omuzların düşük mü? Başkaları ile etkileşiminde bedenin nasıl şekil alıyor? Kendini izle, hareketlerinin farkına var. Mümkünse kendini kameraya çek spontan bir şekilde. Unutma beden dilini her yere taşırsın. Freud ne demiş, dilin sussa parmakların konuşur.
Bilinçli Farkındalık Yaşa
Farkındalık içinde kal. Mümkün olabildiği kadar kendini her yerde gözlemle. Çevrene gözleyen beninle bak. Bedenindeki duyumlara odaklan.Ellerine, ayaklarına, kollarına dizlerine yüzüne odaklan. Nasıl hissettiğine bir bak. Nefes alışına bir bak. Soluklarının ritmini takip et. Gözlerine odaklan. Gördüklerini duyumsa, neler var gözünün önünde, burnun, yüzün gördüklerini gör. Ne tür kokular alıyorsun bir bak. Kulakların ne duyuyor, ağzında nasıl bir tat var? Farket. Farkındalıkla kal.
Bedenini Hisset
Bedeninde taşıdığın enerjine ve kapasitene odaklan. Bedeninde akan kana, kaslarına ve bu muhteşem işleyişi hisset. Neler yapabileceğini hayal et. Varoluşun gerçekleştirme gücü bu bedenin içinde mevcut. Gücünü hisset.
Düzenli Spor Yap
Haftada 3 gün düzenli spor yap. Yürü, hareket et engellerini aş. Sportif etkinlikle bedeninde düzenli endorfin mutluluk hormonu salgılanır. İyi hisseder kendine güvenin artar. Beynine olumlu duygu yaşatır. Böylece daha iyi hissetmeye ve kendine güvenmeye başlarsın.
Nefes ve Gevşemeyi Öğren
Gözlerini kapat. Kendini derin bir gevşemeye bırak. Bütün dikkatini bedenindeki gevşemeye ver. Zihninde kendini bir kameraya konuşurken hayal et. Bu rahatlık ve dinginlik içinde, özgüvenini deneyimle. Zihnin ve bedenin nasıl uyumlu seyret.
Hata Yapmaktan Korkma
Kendine hata yapma payı bırak. Her girişimin her planın başarılı olmayabilir. Risk al. Korkma hataların yanlışların doğruları bulmana yardım edecek. Aynı hataya düşmezsin kendine güven. Kendini başkaları ile kıyaslama. Sen kendi hedeflerine yönel. Sıkı çalış. Çabala. Hakkını ver. Gerisi gelir. Başarısız olma ihtimaline aldırma. Yaşam seni ne kadar zorlasa da elinden geleni yap. Öğrenmeye açık ol. Çırak ol. Usta olma. Bu hayatın ustalığı olmaz. Kusursuz olmaktan vaz geç. Unutma başkaları da seninle benzer koşullarda çabalıyor. Kendi konfor alanını terket. Yeni bir şeyler dene. Ezberini boz. Sınırlarını genişlet. Elde ettiğin başarılar gelecek başarılarına umut aşılasın. Böylece sen ilerleyebileceğine yürekten inanır, özgüvenin artar.
Kendine Kısa ve Uzun Dönem Hedefler Belirle
Hedeflerin olsun. Mutlaka kısa ve uzun dönem hedef. Ancak ulaşılabilir olsun. Olmayacak çocuğa amin deme. İmkansızı zorlama. Olanaklarına göre hedef koy ki özgüvenin sarsılmasın. Hedeflerin için slogan belirle: ‘mutluluğu bekleme, bekleme sakın, uyanık ve çaba içinde ol’
Kendine Merhamet Et
Kendine iyi davran. Merhametli ol. Kendine şevkat göster. Başkalarından beklediğini sen kendine gösterebilirsin. En çok duymak istediğini sen kendine söyle. Söyleyiver gitsin. Hayatta en önemli sensin. Kendini takdir et sev.
Yardım Almaktan Çekinme
Başkalarının öneri ve yardımlarına açık ol. Yardımlaşmak sosyalleşmeyi getirir. Bu da en iyi ilacın olacak bak gör. İnsanlarla temas kur. İlişki içinde ol. Kendini yalnızlığına itme. Destek al. Sor. Fikir al.
Klinik Psikolog Ali Bıçak