EMDR Terapisi Nedir?
EMDR Terapisi Nedir?
EMDR terapisi, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma olarak tanımlanan çok yeni bir psikoterapi tekniğidir. İngilizce tanımının baş harfleri ile kısaltılan ve öyle tanınan (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) EMDR, giderek tanınıp popüler olmaya başlamıştır. Özellikle, travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde oldukça başarılıdır. TSSB, savaş, doğal afet, trafik kazaları, fiziksel istismar, cinsel istismara maruz kalan bireylerin ruhsal örselenmelerini ve sürekli stres hallerini tarif eden bir rahatsızlıktır. EMDR, hipnoz terapisi kadar TSSB tedavisinde yararlanılan oldukça faydalı bir terapi tekniğidir.
EMDR Kimler Tarafından Yapılabilir?
EMDR terapisi eğitimini ülkemizde Davranış Bilimleri Enstitüsü vermekte ve uluslararası geçerliliği olan sertifikasyona sahip bir kurumdur. Buradan eğitim alan psikolog, psikolojik danışman, hekim ve psikiyatri uzmanları EMDR uygulayabilirler. Her zaman belirttiğimiz gibi hipnoz olsun, EMDR olsun, BDT olsun bir psikoterapi modeli olarak işlevselliği terapide kurulan güvenli ilişkinin varlığıyla mümkündür. Hiçbir terapi yönteminin ilk seansta hemen kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz. EMDR terapisti, psikoloji kuramları ve danışanın kişilik örgütlenmesi konusunda bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır. EMDR olgunlaşmamış bir terapi ilişkisinde kullanılacak olursa retrojenik travmatizasyon diye bilinen, danışanın travmasını yeniden yaşamasına neden olabilir. Böyle bir durumda danışan kendini daha kötü hissederek terapiyi bırakabilir. Terapistin bütün bu konulara dikkat etmesi elzemdir.
EMDR Kimlere Uygulanmamalıdır?
EMDR terapisi, kişilik bozukluğu, duygu durum bozukluğu ve psikoz hastalarında kullanılması sakıncalıdır. Bu yüzden EMDR terapistinin ayırıcı tanılarını anlayıp, teşhis edecek klinik bilgi ve deneyime sahip olması çok önemlidir. EMDR terapisi dikkatli kullanılmadığında yarardan çok zarar getirebilir. Bu tekniği uygulayacak terapist yeterli eğitimleri almış (Klinik psikoloji, psikolojik danışman, psikoloji, psikiyatri uzmanlığı) ve bu alanda tecrübeli olmalıdır.
EMDR Terapi Tekniği Nasıl Olur?
En başta söylediğimiz gibi, EMDR bir terapi tekniği olarak diğer terapilerden farklıdır. Psikoterapide konuşma ya da farmokolojide ilaç kullanımını içermez. EMDR tekniği uygulanırken, danışan belirli bir anıya odaklanır. O anda bilişsel, duygusal ve duyusal halini yeniden deneyimler. O anda gözlerini hareket ettirerek, travma anını sil baştan yeniden yaşar. Belirli sayıda göz hareketleri tamamlanana kadar böyle devam eder. Her setin sonunda danışana neler olduğunu paylaşması istenir.
Bir EMDR Hangi Süreçleri İçerir?
EMDR terapisi seansları 60 dakikadan 90 dakikaya kadar uzayabilir. EMDR terapisti danışana 90 derece açı ile konumlanır. Danışanın gözünün önünde parmağını ya da elindeki bir çubuğu sağa ve sola sallayarak, danışandan gözü ile onu takip etmesini ister. O anda danışandan yukarıda sözünü ettiğimiz şekilde travma anının bütün bileşenlerini yaşaması istenir. EMDR terapisti danışanın göz hareketleri ve yüzündeki ifadelerden yola çıkarak hareketleri durdurur. O anda neler olduğunu anlatmasını ister. Bu süreç danışanın olumlu bir anıya ulaşmasını takip edene kadar sürdürülür. Bazı EMDR terapistleri, EMDR için geliştirilmiş ses ve titreşim veren cihazları kullanırken, kimisi kalem ya da parmaklarını kullanarak danışanın gözlerini hareket ettirmesini sağlar.
En İyi EMDR Terapisti Kimdir?
Antalya EMDR terapisti açısından oldukça zengin bir kenttir. Size en yakın EMDR terapisi uygulayan psikolog, psikolojik danışman, psikiyatri uzmanından randevu alabilirsiniz. Travmaların etkisinden kurtulabilir, anksiyetenizle baş edebilirsiniz. Kendinizi iyileştirmek için bir adım atın.
©2019 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak Her Hakkı Saklıdır.
www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.