Hipnoz Nedir ?
HİPNOZ NEDİR ?
Psikolog Ali Bıçak, kendi kişisel sitesinde, hipnoz ve hipnoterapi ilgili bir yazı dizisi yayınlıyor. Bu yazıda, hipnoz nedir, uygulanabilir mi , nasıl yapılır, tedavisi nedir, teknikleri nelerdir, hipnoz ile zayıflama mümkün mü, hipnoz yöntemleri nelerdir, hipnoz ile sigara bırakma mümkün mü, hangi alanlarda kullanılır? gibi bir çok soruya yanıt bulabilirsiniz.
HİPNOZ NEDİR ? NE DEĞİLDİR?
Hipnoz nedir, sorusuna çok farklı kaynaklarda yanıt bulunabilir. Hipnozun bir çok farklı tanımı bulunmaktadır. Amerika Psikoloji Birliği hipnoz nedir sorusunu, ‘hipnoz olan kişinin, hipnotistin öneri ve yönlendirmelerine gönüllü ve istekli bir şekilde katılarak bir tür bilinçlilik hali yaşaması’ olarak cevaplıyor.
Hipnoz Nedir ? Hipnoz zihnimizin her an karşılaşabileceği bir durumdur. Her an bir şeylerin etkisi ile bir çeşit hipnoz hali yaşayabiliriz. Hipnozun psikoterapideki anlamı kişinin kendini farklı bir bilinçlilik hali içinde gözlemlemesidir. Hipnoterapi, kişinin yeni bir farkındalık ve anlayışa kavuşmasına destek olur.
HİPNOZ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Hipnoz oldukça popüler ve hakkında bir çok yanlış ve çarpık bilgiler bulunsa da, özellikle ağrı ve kaygıyı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Hipnoz psikoterapi sürecini hızlandırır ve yararlı sonuçlar sağlar.
Hipnoz Nedir ? Ne Değildir ? İnsanlar hipnozun büyüsel bir etkisi olduğunu sanmakta, hipnozla ilgili abartılı düşünce ve algılara sahiptirler. Hipnozu bir mucize gibi algılama eğilimi çok yaygındır. Aşağıdaki mitler belki de sizin de hipnoz hakkındaki çarpık bilgilerinizden olabilir. Her şeyin doğrusunu ve gerçeklikle tutarlı halini bilmek sizin de hakkınız.
EN YAYGIN HİPNOZ MİTLERİ
Hipnoz nedir, ne değildir doğru anlaşılması, hakkındaki mitlerin bilinmesiyle olur.
Hipnozda Yaşadığınız Hiçbir Şeyi Hatırlayamayız
Çok nadir durumlarda hipnozda yaşananları unutmak mümkün olabilir. Ancak genellikle hipnoz altında deneyimlediğiniz her şeyi hatırlarsınız. Hipnozun belleğimiz üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hipnoz sonrası unutma, belli durumlar için bilinçdışımızın tercih ettiği bir durumdur. Bu etki çok nadirdir ve hipnozun unutturmak gibi bir gayesi yoktur. Bilakis hipnoz hafızada yeni bir anlayış ve farkındalık yaratır. Ben, hipnoterapist Ali Bıçak olarak hipnozda yaşananlar unutulursa hipnoz amacına ulaşamaz diye düşünüyorum.
Hipnozla Gizli Bilgilere Erişebiliriz
Her ne kadar hipnoz hafızaya etki etse de, basında hipnozla ilgili okuduklarımız abartılıdır. Araştırmalar hipnozun hafızada gizli kalan bilgileri açığa çıkarmadığı gibi, gizli bilgilere ulaşma işlevi olmadığını da ortaya koymuştur.Hipnoz insanların bilinçli olarak gizlediği bilgileri elde etmek için kullanılamaz. Hipnozdan bir cinayet ya da suçu ortaya çıkarmaz.
Ben İstemesem de Hipnoz Olurum
Kişinin isteği dışında hipnoz olabileceği ile ilgili hikayeler yaygın olsa da, hipnoz danışanın gönüllü ve istekli katılımıyla yapılabilir. Siz istemezseniz hipnoz olmazsınız. Gönülsüz yapılan hipnozun ruh sağlığınız açısından yararı olmaz.
Hipnozcu Benim Davranışımı Her Türlü Kontrol Edebilir
Hipnoz deneyimi yaşayanlar, bu sırada hareketleri hipnozcu tarafından yönlendiriliyormuş gibi hissedebilirler. Ancak hipnozcu sizin davranış ve duygularınızı sizin izniniz ve onayınız olmadan etkileyemez. Kimse senin davranışlarını hipnozla kontrol edemez. Öyle olsa herkese her şeyi yaptırabilirdik.
Hipnozla Daha Güçlü, Yetenekli, Sportif ve Atılgan Olabilirim
Hipnoz kişinin bir çok alandaki performansını geliştirmesine yardımcı olabilir. Mesela öğrenme üzerindeki kaygıyı azaltmada olduğu gibi. Ancak hiçbir hipnotist sizin fiziksel olarak daha güçlü yapamaz. Var olan fiziksel yetilerinizi güçlendiremez. Hipnoz ancak fiziksel kapasiteniz üzerinde motivasyonunuzu artırabilir.
HİPNOZ NEDİR? NASIL YAPILIR?
‘Hipnoz nedir’ sorusunu duyunca bir çok kişinin zihninde bir takım çağrışımlar belirir. Belki de internette izlediği bir video, televizyonda takip ettiği bir programda gördüklerini hatırlar. Sahnede hipnotistin uyuttuğu kişinin telkinlerle bir şeyler yaptığını, ya da gözünün önünde saat ya da her hangi bir nesneyi salladığını görür.
Gerçekte hipnozla ilgili bu tasvirler, hipnoz nedir sorusu konusunda kafa karışıklığı yaratmaktan öte bir şey değildir. Hipnoterapist kişiyi hipnotize etmez. Kişi hipnoterapistin rehberliği ve desteği ile kendini hipnoz eder. Hipnoz olmak istemezse kimse o kişiyi doğrudan hipnoz edemez.
Hipnoz nedir ? uyku ve uyanıklık arası kendinden geçme durumu olarak tanımlansa da, algılara odaklanma, telkinlere yatkınlık ve hayalde canlandırma kapasitesinde müthiş bir artış görülür. Hipnoz olan kişi uykudaymış ve o andan kopmuş gibi görünür fakat gerçekte daha üst bir farkındalık seviyesinde yaşar.
HİPNOZ NEDİR? HİPNOZ TEDAVİSİ NEDİR ?
Hipnoz nedir ? Tedavisi nedir ? Psikoterapi, insanın ruhsal tepkilerini araştıran bir bilim olarak, hipnoterapiyi bir çok amaç için kullanabilir. Özellikle ağrı eşiğini düşürmek ve anksiyete tedavisi için oldukça yararlı sonuçlar verir. Travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozuklukları ve depresyon için yararlı sonuçlar verir. Hipnoz, cinsel işlev bozukluklarından, vajinismus, erken boşalma, cinsel isteksizlik ve orgazm olamama gibi sorunlarda yardımcı bir tekniktir.
HİPNOZ KİMLER TARAFINDAN UYGULANABİLİR?
Hipnoz nedir? Hipnoz eğitimi almış, psikoterapi alanında donanımlı uzman klinik psikolog, hekim ve psikiyatri uzmanları tarafından uygulanabilir. Hipnoz imajinasyon ve sözlü telkinlerle danışanı hipnotik duruma sokma yöntemidir. Hipnotiktrans hali, farkında olmadığımız savunmaları yavaşlatarak, kişiliğimize etki eden yaşam olaylarını yeniden düzenleme ve yapılandırmayı kolaylaştırır.
HİPNOZ UYGULANABİLİR Mİ?
Hipnoz Nedir ? Hipnoz deneyimi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hipnoz uygulanabilirliği her kişi için uygun olmayabilir. Bazı kişiler hipnoz altında kendilerini rahatlamış, duygularını daha yoğun yaşarken, bazı kişiler hipnoz sırasında verdikleri tepkilerin bilinçli kontrollerinin dışında gerçekleştiğini hissederler. Bazıları, hipnoz altındayken yaşananların tamamen farkında olur, hipnotistle konuşup duygularını ve deneyimlerini anlatabilir.
Hipnoz teknikleri bir çok kişi için uygun olmayabilir. Kişilik bozukluklarında, narsistik kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu ve şizoit kişilik bozukluklarında kullanılması belirli bir zamandan sonra daha yararlı olabilir. Böylesi kişilik bozukluklarında doğrudan hipnoz terapisi uygulamak oldukça risklidir. Hipnoz, psikoterapi desteğine hazır, gerçeklikle bağı kopmamış, belirli bir farkındalık seviyesinde ve yeterli ego kapasitesine sahip herkese uygulanabilir. Özellikle psikotik, preödipal yapıdaki kişilerde kullanılması sakıncalı olabilir.
HİPNOZ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR ?
Hipnoz nedir ? Hipnoz hangi alanlarda kullanılır ? Hipnoz bir çok alanda etkililiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir yöntemdir. Eğitim, sağlık ve spor alanlarında kullanılmaktadır. Aşağıdakiler hipnoz tedavisinde sıklıkla başvurulan rahatsızlıklardır.
HİPNOZ NEDİR-HİPNOZ OLUR MUYUM ?
Hipnoz Nedir ? Hipnoz olur muyum ? Çoğu kişi hipnoz olamayacağını düşünür. Ancak araştırmalar insanların büyük çoğunluğunun hipnoz olabileceğini göstermiştir. Hipnoz teknikleri ile inandığınızdan daha kolay hipnoz olduğunuzu görebilirsiniz.
KİMLER HİPNOZ OLABİLİR ?
Hipnoz Nedir? Kimler Hipnoz Olabilir? Eğer hipnoz tedavisi almaya karar verdiyseniz, sağlıklı ve açık bir zihinde olmanız gerekir. Alkollü ya da yoğun antidepresan kullanımınız varsa, hipnoz olmanız sağlıklı olmaz, hipnozdan yarar da elde edemezsiniz. Hipnoz hakkında olumlu algıya sahip olmanız, hipnoz olmanızı kolaylaştırır.
İnsanların %15’ i hipnoza çok yatkındır
Çocuklarda hipnoz etme oranı yetişkinlere göre daha yüksektir
Yaklaşık olarak yetişkinlerin %10’u çok kolay hipnoz olamamakta ya da hipnoz olmaları hiç mümkün olmamaktadır.
Fantezi ve hayal dünyası zengin kişiler daha kolay hipnoz olurlar.
Hipnoz nedir ? başlıklı yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Antalya hipnoz nedir sorusunun sıkça sorulduğu şehirlerden biridir. Bu yüzden bu konu hakkında daha fazla yazı kaleme alacağız. Bizi takip etmeye devam edin.
Panik Atak Belirtileri Tedavisi
©2017 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır.
Alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.
Kaynaklar
Hilgard, E. R. (1986). Divided consciousness: Multiple controls in human thought and action.New York: Wiley.
Kihlstrom, J. F. (2001). Hypnosis and the psychological unconscious. In Howard S. Friedman (Ed.), Assessment and therapy: Specialty articles from the Encyclopedia of Mental Health. San Diego, CA: Academic Press.
Kirsch, I. (1996). Hypnotic enhancement of cognitive-behavioral weight loss treatments: Another meta-reanalysis. Journal of Consulting and Clinical Psychology,
Lynn, S. J. & Nash, M.R. (1994). Truth in memory: Ramifications for psychotherapy and hypnotherapy. American Journal of Clinical Hypnosis, 36, 194-208.
Nash, M.R. (2001, July). The truth and the hype of hypnosis. Scientific American,