Öfke Kontrolü Nedir ?
Öfke Kontrolü Nedir ?
Duygularınızı kontrol edemiyor musunuz? Öfke kontrolü konusunda sorun mu yaşıyorsunuz? Öfkenizden korkuyor musunuz? Sürekli üzgün ve her şeye ağlıyor musunuz? Eğer duygularınız bir sorun olmaya başlamışsa, Öfke Kontrolü Nedir başlıklı bu yazımız ilginizi çekebilir.
Öfke Nedir ?
Öfke her şeyden önce bir duygudur. Duygular şemasında olumsuz kategoride yer alır. Her ne kadar öfke zararlı olsa da yaşamsaldır. Sınırlarımıza bir saldırı olduğunda, yaşamımızı tehdit eden bir düşmanla karşılaşınca hissedilir. Öfke hisseden kişi savunmaya yönelir. Karşı tarafa verdiği mesaj benden uzak dur şeklindedir. Öfke uzaklaştırır. Saldırıya karşı savunma getirir. Öfke öfkeyi doğurur. Öfkenizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Öfke Kontrolü Nedir ?
Öfke kontrol edilemediğinde, kontrol sağlanamadığında, ilişkilerimiz, işimiz ve sağlığımızı olumsuz etkiler. Öfke baldan tatlıdır, ancak aşırı dozda öfke yaşamınızı depresif hale getirir. Saldırganlık ve suça teşvik edebilir. Çevrenizdeki herkes öfkenizi kontrol edemediğinizde sizden uzaklaşır. Öfke insanlarda korku yaratır. Eğer saldırganlık derecesinde öfkeliyseniz ve bu duyguyla yaşıyorsanız, öfke kontrolü eğitimi konusunda etkili bir destek almalısınız.
Öfke Kontrolü Tedavisi
Öfke kontrolü tedavisi için yataklı ve ayakta psikolog ve psikiyatri desteği ile sağlanabilir. Psikoterapide öfkenizi kontrol etme becerisi kazanır, öfke kontrolü tedavisinde gerekli ve etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Öfke gerekli yerinde ve yeterince hissedildiğinde normaldir. Ancak öfke kontrolünüzden çıkıp, size ve çevrenize zarar verecek haldeyse bir çok sorun yaşayabilirsiniz. Öfkeliyken düşünme ve analiz etme, mantıklı düşünme becerinizi yitirirsiniz. Bu yüzden öfkeliyken, kime nasıl davranacağınızı bilemez, saldırganlaşır, bağımlılık ve maddeyi kötüye kullanmaktan yasalarla başınız derde girebilir.
Öfke Kontrolü Mümkün Mü?
Öfkeden tamamen kurtulmanız kolay değildir. Evrensel olarak hissedilen, belirli durumlara karşı içimizde oluşan doğal bir duygusal tepkidir öfke. Keskin sirke küpüne zarar vermeye başladığında, öfkeyi firenlemek gerekli ve bu mümkündür. Öfke durumuna göre gereklidir. Onsuz yapamayız. Yerinde ve yeterince hissetmeyi öğrenmeliyiz.
Öfke kontrolünde sorunlar yaşıyorsanız, öncelikle öfke kaynaklarınızı ve içinizde oluşan duyguyu tanımlamanıza yardımcı olacak psikoterapi desteği gerekir. Psikoterapi desteği ile daha sakin kalmayı, öfkenizi doğru ve etkili biçimde yansıtmayı öğrenebilirsiniz. Öfkeden önce oluşan düşüncenizi yakalayabilirseniz öfkeyi durdurabilirsiniz. Her duygudan hemen önce otomatik düşünceler vardır. Bu düşünceler olumsuz ve çarpıktır. Onları yakalayıp, analiz edip gerçekçi düşüncelerle değiştirdiğinizde öfkeniz azalır. Kontrol edilebilir bir seviyeye gelir.
Öfke Kontrolü Eğitimi-Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Psikoterapi Modelleri
Bir çok terapi yöntemi öfke kontrolünde etkili olabilir. Öfkenizi kontrol etme eğitiminde faydalanılan başlıca terapi modelleri:
Bilişsel-Davranışçı Terapi
Duygu Odaklı Terapi
Transaksiyonel Analiz Terapisi
Diyalektik Davranışçı Terapi
Psikodinamik Terapi
Emdr Terapisi
Öfkenizi kontrol etmeyi kendi kendinize de öğrenebilirsiniz. Ancak psikoterapi desteği ile duygularınızı ayarlamayı daha kolay ve hızlı öğrenirsiniz.
Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Bilişsel-Davranışçı Terapi
Öfke kontrolünde en etkili terapi modeli bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi modelinde amaç, kişinin olumsuz düşüncelerini fark ederek, bu düşüncelerin öfke duygusunu nasıl tetiklediğini göstermektir. Öfke testi sonuçları terapi odasında değerlendirilir. Kişi sosyal çevrede stres yaşadığı durumlarla daha etkili baş etme becerisi edinir.
Öfke kontrolünde davranışçı yaklaşımın bir çok faydaları olur:
Zor koşullarda nasıl daha iyi baş edebileceğini,
İlişkilerde yaşanan çatışmalarda olumlu bakış açısı edinmeyi,
Acının yaşamın bir parçası olduğunu ve acılarla nasıl baş edileceğini,
Çözümlenmemiş öfke ya da başka duyguların fiziksel ve psikolojik sağlığını nasıl bozduğunu görmeye destek olur.
Öfke terapide ele alınır, çözümlenir ve doğru şekilde ifade etmek öğrenilir. Kişinin kronik ağrı, yorgunluk ve bedensel şikayetleri geçer.
Öfke Kontrolünde Bilişsel Terapinin Faydaları
Bilişsel terapi, diğer terapilere nazaran hızlı, etkili ve kalıcı çözümler üretir. Öfke kontrolünde kişiyi tetikleyen belirli sorun ve kişilere odaklanır.
Kız kardeşinin paletleri kullanmak istemesine karşı sinirlenen 18 yaşındaki kızımız, onu sinirlendiren konunun ne olduğunu net olarak tarif edemiyordu. Onu sinirlendiren kardeşinin paletleri kullanmak istemesi miydi? O kullanmak istediğinde mi aklı başından gitmişti?
Kız kardeşi tepki ile paletleri bırakıp gitmişti. O ise kardeşine köpürüyordu. Ona ‘seni sinirlendiren tam olarak nedir?’ diye sorduğumuzda hemen cevap veremiyordu. Bir süre sonra ‘paletleri atmasını bir küfür olarak’ yorumluyordu. Kardeşi açık açık bunu söylememiş olsa da.
Bilişsel terapi, sizin belli bir durum karşısında ortaya çıkardığınız tepkinizi bilinçli farkındalığınıza taşımayı amaçlar.
Bilişsel terapi:
Size sorun yaşatan olay, kişi ve durumu net bir şekilde tanımlamanızı
Öfkenizi tetikleyen düşünce ve duygularınızın fark etmenizi,
Düşüncelerinizin olumsuz ve çarpık yapısını görmenizi
Daha sağlıklı ve gerçekçi düşünceler geliştirmenizi
amaçlar.
Bilişsel terapi her ne kadar bazı durumlarda yetersiz gelse de, öfke kontrolünde hızlı ve kalıcı çözüm sağlar. Acı veren duygularını açmanız ve onları tanımlamanızı sağlar. Tabi ki gerçekte öfkelendiğiniz durumlardakinden daha güvenli ve yol gösterici bir biçimde.
Bilişsel terapi kısa sürelidir. Genellikle haftada bir saat, 10 ila 18 hafta arasında değişir. Seans sıklığı ve süresi yaşadığınız duyguların yoğunluğu ve kişilik yapınıza göre değişir.
Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Duygu Odaklı Terapi
Duygu odaklı terapide, öncelikle hangi duyguların birincil ve ikincil olduklarını bulmanıza yardım eder.
Duygu odaklı terapi,
Duyguların işlevlerini anlamanıza,
Hangi duygunun doğal, uyumlu, hangilerinin uyumsuz ve abartılı olduğunu fark etmenize,
Doğal ve uyumlu, birincil duygunuza erişmenize,
Niçin uyumsuz ve doğal olmayan duyguya başvurduğunuzu kavramanıza,
Duyguları yaşamakta kendi iç sesinizin işlevini görmenize,
Hangi duyguyu bastırmayı seçtiğinizi, hangisini onun yerine tercih ettiğinizi görmenize,
Duygu deneyimini ketleyen iç çatışmalarınızı çözmenize
yardım eder. Duygu odaklı terapide, öfkenizin doğal ve uyumlu olmadığını kavrarsınız. Öfkenizi kontrol etmenizi sağlayan birincil duygunuzu bulur, birincil duygularınızı yeniden deneyimlersiniz.
Duygu odaklı terapi deneyime dayalıdır. Elde ettiğiniz deneyimi sosyal çevrenize taşırsınız. Kalıcı çözüm için, 18 ila 24 haftalık seanslara ihtiyacınız olabilir.
Öfke kontrolü konusunda burada okuduklarınız umarım işinize yarar. Eğer daha fazlasını merak ediyorsanız, YouTube kanalıma abone olabilirsiniz. Orada izleyeceğin videolar duyguları nasıl yöneteceğinize yardımcı olacaktı. Yine alibicak.com sayfamızda psikoloji ile ilgili yazdıklarıma göz atabilirsin.
©2017 Klinik Psikolog, Psikoterapist, Ali Bıçak, Tüm Hakları Gizlidir.
www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.