Categories: Bireysel Terapiler

Psikoterapi Ne Kadar Sürer?

Psikoterapi Ne Kadar Sürer?

Bu sayfanın yazarı Klinik Psikolog Ali Bıçak, psikoterapi kaç seans sürer ve hangi terapi yöntemi koşullarınıza daha uygun olabilir, sizler için araştırdı. Birçok psikoterapi kuramı arasından Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi (SSDP) modelini tanıtmaya çalıştı. Bu kuram, zamanı diğer yaklaşımlara kıyasla  tutumlu kullanmaya çalışır. Sorununuza bakarak kaç seans terapi göreceğinizi bu yaklaşımla belirlemek mümkün.

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi Nedir?

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi (SSDP), başkaları ile kurduğumuz ilişkilerde kronik, yaygın ve işlevsel olmayan yönlerimizi keşfedip çözümlemek için kişilerarası ve zamana duyarlı bir yaklaşımdır. Bu terapinin sınırları, teknikleri ve psikoterapi ne kadar sürer ilk seansta  belirlenir. Bütün sınırlamalardan bağımsız olarak, SSDP bir çok psikolojik rahatsızlıkta uygulanabilir. Bununla birlikte, formülasyon ve müdahale yöntemleri açısından zaman sınırı bir çok zor psikolojik soruna uygun çözüm sağlamaktadır.

Psikoterapi Kaç Seans Sürer?

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi yaklaşımı ile çalışan bir terapist, psikoterapi ne kadar sürer  seanslar kaç hafta sürecek ilk seansta belirlemeye çalışır. Tabii ki sizin koşullarınız neyi gerektirir ona bakar ve sizin için en uygun süreyi belirler. Bazen tek bir seans bile yapılabilir. Ancak bir seansta belirli bir konu ancak çözülebilir. Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.

SSDP ile En Kısa Yoldan Çözüme Ulaşmak

Hanna Levenson’un geliştirdiği Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi (SSDP) modeli bütüncül bir yaklaşımdır. Bir çok psikoterapi kuramını bir araya getirmiştir. Bir başka yazımızda, bu kuramlardan söz edeceğiz. Birden fazla psikoterapi kuramını süresi sınırlı bir programda yürütmek, terapinin faydalılığı, esnekliği ve hesap verebilirliğini artırmaktadır (Levenson ve ark. 2002b). Ayrıca zamanın sınırlı olması hem terapisti hem danışanı aktif olmasında baskı kurar. Psikoterapi programının 24 hafta süreceğini en baştan bilmek, terapistin yönlendirici bir tutumla sınırlandırılmış hedeflere ulaşmasını sağlar. Her seans sanki ömürden bir günü götürüyormuş gibi verimli sonuçlar elde etmek için danışanı da zorlar. Danışan daha çok çaba gösterir. Psikoterapistin kendisinin ve terapi modelinden çok danışanın kendi değişiminin sorumluluğunu alması önemlidir.

SSDP Psikoterapi Nasıl İyileştirir?

Süresi sınırlı dinamik terapinin odak noktası, semptomların kendi başına azaltılmasında değildir. Rahatsızlık durumunda azalmanın görülmesi beklenir. Ancak SSDP programının asıl amacı, kişilerarası ilişki ve kişilik örüntüsünde değişime odaklanır. SSDP, seanslarda terapist ile danışan arasında gelişen ilişki ile danışanın uyumsuz döngülerini ortaya çıkarır. Terapist-danışan arasında yeniden oluşturulan uyumlu örüntüler, danışanın başkalarıyla ve kendisiyle kurduğu etkileşim biçiminde temel değişikliklerden faydalanır.

Bu yazımız, psikoterapi ne kadar sürer sorusunu SSDP’nin temel teorik yaklaşımını açıklamak için yazılmıştır. SSDP ile ilgili araştırma ve eğitim seçeneklerini gözden geçirmek için bir başka yazı yazılabilir. Bir yazımızda  SSDP’nin uygulamalarını örnek vaka incelemesiyle anlattık. Tıklayın.

©2018  Klinik Psikolog- Hipnoterapist Ali Bıçak Her Hakkı Saklıdır.  www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.

Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago