Müziğin İnsan Psikolojisine Etkisi

Müziğin İnsan Psikolojisine Etkisi

Müzik ruhun gıdasıdır. Ruh halini değiştirmenin en kolay yolu müzik dinlemektir. Müziğin insan psikolojisine etkisi  hakkında yapılan araştırmalar müziğin, haleti ruhiyeyi yükseltmek ve depresyondan uzak kalınabileceğini ortaya koymuşken, neden hala müzik dinlerken seçici olmuyorsun? Bunca dertleri içine gömecek, atacak yerin mi kaldı? Dinlediğin müzikler, herkes gibi senin de geride bıraktıklarının, ihanet edenlerin, terk edenlerin içinde birikmesine mi yarıyor?

Müzik Dinlerken Seçici Ol

Bugün içine attıklarını müzikle geride bırakabilirsin. Artık içine atmaktan vazgeçebilirsin. Her gün ve her şekilde gün geçtikçe iyi olabilirsin. Bu her şeydir. Sen değişirsen değiştirme potansiyelini açığa çıkarabilirsin. Dinlediğin müziklere dikkat et. Ruhunun gıdasını eksik etme. Ruhunu zehirleme.

Müzik Ruhun Gıdasıdır

Müzik ruhun gıdasıdır. Müzik dinlemek ruh ve beden sağlığını nasıl etkiliyor? Öğrenmek için beni dinle. Ben sana ne diyeyim, yine de en iyisini sen bilirsin… Rastgele müzik dinlemek yerine, sessizlik içinde kal, hiç müzik dinleme. Dinlediğin seçici olmayan müziklerin içeriği geçmişte sana çağrıştırdıkları stres ve kaygını arttırabilir. Dinlerken girmek istediğin ruh haline uygun müzik seç. Öfke, saldırganlık, üzüntü, korku gibi duygularını dinlediğin müziğin içeriği, ritmi tınısı, şarkının sözleri ortaya çıkarıyor. Dinlediklerin nabız hızını ve nöronal ağlarını etkinleştiriyor.

Müziğin Psikolojik Faydaları ve Bilinçaltındaki İşlevi

Müzik dinlemenin başka şaşırtıcı yararları vardır. Müzik zihnini rahatlatır, beden enerjini düzenler, acılarla daha kolay baş etmene yardım eder. Gel müziğin 10 farklı noktada yararlarına birlikte bakalım.

Dikkat ve Odaklanmanı Artırır

Bilişsel performansını arttırmada dinleyeceğin müzik, odaklandığın etkinliğe daha fazla katılmanı sağlıyor. Bundan 30 sene evvel, üniversitede bir arkadaşım Yanni diye bir müzisyenle tanışmama vesile olmuştu. O sırada Kazancakis’in Allah’ın Garibi adlı romanını Yanni’nin bir kaset çalarını dinleyerek tamamlamıştım. Nasıl da tesadüf, bir Yunan bir edebiyatçısı ve virtüözünü birlikte hissetmişim. Ne zaman Yanni’yi dinlesem, roman aklıma geliyor. Bir etkinliğe odaklandığında arka plandaki müzik bilişsel becerilerini artırıyor. Hareketli müzikler etkinlikteki hızını artırırken, daha sakin ve duygusal müzikler hafızanı etkili kullanmana yarıyor. Bir işe odaklanırken arka planda bir müzik çalabilir. Ama dikkat et, enstrümental sözsüz melodileri seç. Çağrışım yapan, sözlü ve duygu yüklü parçalardan uzak dur.

Stresini Azaltmak İçin Muzik Dİnle

Müzik stresini azaltabilir. Uzun zamandır müziğin stresi ve endişeyi azalttığını biliyoruz. Eski tarihten beri insanlar bunu yapıyor. Rahatlatıcı sakinleştirici müzikler var hemen aç dinle. Dinginliği arıyorsan müzikle kal. Rahat, yavaş tempolu, ahenkli ritim ve düşük sesle müzik dinlemek sakinleşmene ve otonom sisteminin rahatlamasına etki ediyor. Yüksek tempolu, karmaşık ve düzensiz ritimli müzikler gerginlik ve stresini artırıyor.

Kilo Verme ve Zayıflamanı Kolaylaştırır

Müzik, yeme davranışını kontrol etmeni sağlar. Daha az yemek için müzik dinle. Zayıflamada müziğin etkisini fark et. Loş bir ışıkla, soft bir müziğin motivasyonunu nasıl artırdığını gör. Yapılan araştırmalar, loş ve sessiz bir ortamda yumuşak bir müzikle yemeklerin daha az tüketildiğini gösteriyor. Müziğin ve ışığın etkisini keşfet. Nasıl daha yavaş ve sakin yediğini gör. Nasıl da daha çok doygunluk yaşıyorsun fark et.

Hafıza ve Belleği Düzenler

Müzik hafızanı güçlendirir, öğrenmeni pekiştirir. Tabi ki müzik zevkin, seçtiğin melodi, müzik bilgin ve dinleme becerin bunda etkili oluyor. Bütün bunları müzik nasıl sağlıyor? West Virginia üniversitesinde bir grup bilim insanı, yürüttükleri bir çok araştırmada, müziğin seçici bir şekilde nörokimyasal sistemleri, beynin olumlu ruh hali, duygu durumu düzenleme, dikkat ve bellek üzerindeki yapıları etkilediğini ortaya çıkardılar. Dinlediğin müzik, düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkiliyor. Coşkulu bir parçayı dinlerken ya da sakin ve dingin bir melodiyi dinlerken neler hissettiğine bir bakabilsen, duygularının ve davranışlarının nasıl değiştiğini kolayca anlarsın. Kendini keşfet, sessizlik mi, nötr müzikler mi, biraz daha heyecan katan müziklerle mi daha kolay öğreniyorsun?

Daha Az Acı İçin Muzik Dinle

Müzik, acıları dindirir. Müzik dinleyerek hem fiziksel acılarını hem de duygusal acılarını azaltabilirsin. Zira yapılan araştırmalar her iki tür acının da beyinde aynı bölgeleri aktifleştirdiği bulundu. Seçici bir şekilde dinleyeceğin müziklerin kronik acılarını nasıl hafiflettiğini keşfet. Müzik dinlemek, kolesterol, kan basıncı ve dolaşım sistemini düzenlemede etkili olan ilaçlar kadar faydalıdır. Müzik fiziksel acılarına dayanmana, stres yaratan krtizol hormonunu azaltmana faydası dokunuyor. Bir cerrahi operasyondan önce dinlenen müzik, sonrasında ortaya çıkabilecek sorunları endikasyonları önlediği bulunmuştur. Kendi müziğini seçerek, kendi acılarını hafifletebilirsin.

Uyku Problemlerine Faydası Var

Müzik, daha kolay uykuya dalmana yardımcı olur. Uyku problemi yaşıyor, ve yatakta uykunun gelmesini bekliyorsan, bir müzik aç, müzik dinlemenin uyku kalitesi ve pozitif duygu durumuna etkisini keşfet. Seçimlerini klasik müzikten yana yap. Yapılan araştırmalar, uykuya dalmadan önce dinlenen klasik müziğin hem uykuya dalmayı kolaylaştırdığını hem de uyku kalitesini arttırdığını gösteriyor. Ne duruyorsun açsana Albenino’dan bir parça.

Motivasyonunu Artırır

Müzik, motivasyonunu artırır. Egzersiz yaparken müzik dinlemiyor musun? Hadi tak kulaklığını ve aç müziğin sesini bak motivasyonun nasıl artıyor gör. Hızlı tempolu melodiler seçmelisin. Böylece hem dinlediğin melodiden haz alır hem de yaptığın egzersiz keyifli hale gelir. Youtube sayfanda ya da spotify listende egzersiz saatin için en beğendiğin müzikleri listele. Bu diğer konular için de yapabilirsin.

Daha Fazla Mutlu Hissedersin

Müzik, ruh halini yükseltir. Elde edilen bilimsel gerçekler, müziğin sizi daha mutlu hissettirebileceğidir. Duygusal olarak sana iyi gelen müzikleri seç, 2 hafta sonra duygu durumundaki değişimleri gör. Bir ödüle kavuştuğunda, lezzetli bir yemek yediğindeki gibi duyguları pozitif müzikler dinleyerek de kavuşabilirsin. Lezzetli bir yemeğin beyninde oluşturduğu etkiyi, sana olumlu duygular hissettiren müziklerle de kavuşabilirsin. Müzik haz veren mutluluk veren deneyimler gibi duygulanım yaşamamıza etki ediyor. Alışveriş merkezlerindeki duyduğun müziklere dikkat et. Nasıl? Hafif, mutlu, sakin müzikler dinlemiyor musun? Dinlediğin müziklerin beyninin üzerindeki gücünü kavra. Bak müzik daha rahat alışveriş yapabilmek için nasıl da kullanıyorlar? Sen kendin için neden yapmıyorsun? Aristo, müziğin karakteri şekillendirme gücü olduğuna inanıyordu. Ta o zaman genleri eğitmede müziğin kullanılmasını öneriyordu.

Depresyonunu Azaltır

Depresyon belirtilerini azalt. Müzik terapidir. Dinleyeceğin her müzik bunu yapmayabilir. Murat Yılmaz Yıldırım dinleyerek depresyondan çıkamazsın. Depressif modda şarkılar yerine klasikler ve meditasyon müzikleri seç. Ağır metal ve tekno müzik ruh halini daha da ağırlaştırıp depresyonunu artırabilir.

Dayanıklılık ve Performans İçin Muzik Dinle

Müzik, dayanıklılık ve performansını artırır.Koşarken, spor yaparken seçici bir şekilde, rahat dinleyebileceğin bir müzik seç kendine. Dinlediğin müzikle birlikte bedenindeki hareketlerin uyumu sayesinde daha az yorulacaksın. Amatör birinin yaptığı hareketleri müzikle bir profesyonel gibi yapmaya başlayacaksın. Hareketler bedenini ne kadar zorlasa da müziğin etkisiyle buna aldırmayacaksın.

Rahatlatıcı Müzik Terapileri

Müzik insan psikolojisine Müzik yaşamında karşılaştığın karşılaşmadığın her şeyin bir imajinasyonunu sunar. Konuşurken kullandığın kelimeler, iç dünyanı olabildiği kadar yansıtır. Ancak müzik dilini aşar, onun üzerinde engin anlatımlar sunar. Müzik diğer sanatların ötesinde bizi farklı duygulara ve bilinç durumuna yönlendirir. Dinle, söyleyebildiğin kadar Sen de söyle, bir müzik alete çalmayı dene, bütün bunlar ruh haline nasıl geliyor bak.
Müzik mantıklı tarafını bir süreliğine kapatıp, duygusal dünyana dokunmana, (gizlediğin uzak durduğun) yardım eder. Stres ve iç sıkıntılarını müzikle değiştirmeyi ve hafifletmeyi başarabilirsin. Müzikle kal.

Klinik Psikolog

Ali Bıçak

Psikoterapist Ali Bıçak

Share
Published by
Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago