Categories: Ali BıçakYazılar

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu şu izolasyon günlerinde. Her şeyden önce, majör depresyon ve akut depresyon antidepresan tedavisi gerektiren bir durumdur. Burada depresyon ilacı, depresyon tedavisi önermiyorum. Depresyon nasıl tedavi edilir, depresyon tedavisi ne kadar sürer öğrenmek için bir hekime başvurmalısın. Kendi kendine depresyon teşhisi, depresyon tanısı koymadan evvel depresyon nedir ve tipik depresyon belirtileri nelerdir öğrenmek istiyorsan okumaya devam et.

Depresyonda Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Bu günlerde, depresyonda olup olmadığımı nasıl anlarım diye merak edip soru soranların sayısı arttı. Sen de depresyon ne demek bilmek istersen, sıralayacağım durumların kaçı sende var bir bak. Kronik depresyon yaşıyorsan, güne başladığın çoğu sabah, ‘aman be bugün ne yapacağım’ deyip evden çıkasın gelmez. Yatmaya devam edeyim, ya da açayım bir dizi izleyeyim dersin. Böylece verimsiz ve tatminsiz günler yaşarsın. Depresyonda intihar düşünceleri yaşam enerjinin düştüğü, kendini sefil gibi hissettiğin anlarda ortaya çıkabilir. Harekete geçeyim, şu evi temizleyeyim, işlerimi halledeyim deyip hiçbir şey yapamazsın. Eğer ki kendini yalnız, ailen ve arkadaşlarından uzak hissediyorsan, sen de depresif bir halde olabilirsin.

Kronik Depresyon Belirtileri Nelerdir?

En kronik depresyon belirtileri arasında kilo almak vardır. Depresyondayken, iştah artışı ve iştahsızlık yaşanır. Depresyon iyileşmezse ne olur? Giderek bezginleşir, sırtın ağrır, çeşitli bedensel şikayetlerin olur. Tekrarlayan depresyonda iken, hayatın sana sunduğu fırsatları kaçırdığını ve yaşamın taleplerini sana sunmadığını düşünürsün. Bu düşünceler seni umutsuzluk ve karamsarlığa boğar. Kendini başkaları ile kıyaslıyor, ‘falanca şunu yaptı ben yapamıyorum’ dersin. Bunları söylemeye başlamışsan kendini suçlarsın. Suçluluk, karamsarlık ve umutsuzluk yoğun öfke yaşamana neden olur. Öfkeni boşaltamadığında, kendine zarar veren davranışlara yönelirsin. Alkol ve madde kötüye kullanımı, depresyonda intihar eğilimi en başlıca eyleme vurmalardır.

Depresyon İyileşmezse Ne Olur?

Böyle kötü, katlanması zor ve depresif günler yaşamayan yoktur. Ancak en az iki haftadır bütün bu anlattıklarım devam ediyorsa depresyon tanısı almak için uzmanlara baş vurmalısın. Beck depresyon testi benim sitemde var. Doldurup sonucuna göre depresyon teşhisinde yararlanabilirsin. Depresyon iyileşmezse ne mi olur? Ne yapacağını bilemez, neden ben böyleyim deyip durursun. Depresyon belirtileri testi yüksek çıkmış ve harekete geçmezsen senin majör depresyon tedavisi ne kadar sürer bilemem. Kronik depresyonu iyileştirmek için majör depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ve majör depresyon tedavisi olsa da geç kalmamalısın. Depresyonda en etkili tedavi ne kadar sürer öğrenmek için bir psikiyatriste baş vurmalısın. Tabi ki depresyon hastalığı için psikolog depresyon tedavisi ve depresyon ilaç tedavisi var.  Kendi kendine süreğen depresyonu durdurmak istiyorsan şimdi anlatacağım önerileri uygulamaya başla.

Ağır Depresyon Belirtileri Varsa Beyin Kimyasalları da Değişiyor

Her birimizin beyni strese karşı farklı duyarlılıktadır. Alarmı hassas araba gibi hemen ötmeye başlar. Yapılan beyin araştırmaları, strese karşı beynin biyokimyasını keşfetti. Beynimizde seretonin, norepinefrin, dopamin gibi mutluluk veren hormonların miktarı azaldığında daha depresif hale geliyoruz. Ancak, bu hormonların seviyesini artırmaya yarayan antidepresan tedavi ve ilaçları herkeste benzer etkiyi yaratmayabiliyor. Son zamanlarda bu konuda yapılmış bir araştırma bu farkı ortaya çıkarmıştır.  Beynimizde galanin adlı kimyasalın işleyiş biçiminin strese karşı daha güçlü ya da zayıf olabileceğimizi belirlediğini göstermiştir. Bu yüzden ruh halimizin beynimizin işleyişi ile ilgili olduğunu biliyoruz. Ancak bildiklerimiz henüz her şeyi tam olarak açıklayamıyor. Gelecek bir zamanda bu işleyişe nasıl daha kolay etki edeceğimizi öğreneceğiz. Şimdilik modern tıbbın önerdiği depresyon ilaçları ve depresyon tedavilerini bir seçenek olarak değerlendirmelisin.

Kış Depresyonu Artırıyor

Kış geldiğinde tüm doğa içe çekilir. Ağaçlar, kuşlar böcekler bahara kadar etkinliklerini en aza indirirler. Biz insanlar daha az güneş ışığı karşısında kendimizi mutsuz depresif hissedebiliyoruz. Birçok araştırma baharla birlikte ruh halimiz iyileşebildiğini ve daha fazla dışarıda olmaya başladığımız söylüyor. Kış aylarında daha fazla uyumak istersin. Daha az hareket eder, motivasyonun azalmaya başlar. Güneş ışığından aldığımız D vitamini, kış depresyonu ile çok yakın bir ilişkisi olduğu biliniyor. Her gün mümkün olduğu kadar güneşlenmeye çalış. Depresyon türleri ne olursa olsun, güneş girmeyen yere doktor girer.

Depresyonu İyileştirmek İçin Yeterli D Vitamini Al

Türkiye birçok ülkeye göre daha güneşli olsa da çoğumuz çalışma koşullarından güneşi göremiyoruz. Ben mesala, sabah giriyorum ofise akşam çıkıyorum. Güneş girmiyorsa, doktor girer. Ofisinizi, evinizi havalandırın güneşlendirin. D vitamini azaldığında daha çok depresyona yatkın oluyoruz. Güneş ışınlarından aldığımız D vitamini, strese ve depresyona karşı seni daha dayanıklı kılar. Depresyonu iyileştirmek için  D vitamini al.

Majör Depresif Bozukluğu Olanların Tiroid Bezleri Düzensiz Çalışıyor

Endoktin bezlerinin üreme büyüme, gelişme, ruh hali ve metobolizmaya etkisi büyüktür. Tiroid bezleri tarafından üretilen bazı hormonların seviyesi düştüğünde depresyona girebilirsin. Bu yüzden bazı depresyon belirtileri doğrudan tiroid fonsiyonları ile ilişkili olabilir. Öncelikle başvurduğun hekim gerekli kontrolleri yaparak test sonuçlarına bakarak majör depresyon tedavisinde kullanılan ilaçları belirler. Ona göre bir tedavi önerebilir. Tiroid bezlerini kontrol ettir.

Depresyon İyileşme Belirtileri İçin Beklentilerini Tespit Et

Ruh halin sana ne olduğu kadar, senin yaşadıklarını nasıl görüp nasıl anlamlandırdığınla da alakalıdır. Yaşamında birçok güçlükle mücadele ederken, sıkı çalışırken elde ettiğin ödüllere bir bak. Gerçekten seni ne kadar motive ediyor. Çalıştığın kazandığın para. Çevrendeki seni iyi hissettiren insanların sayısına bir bak. Yarısından fazlası kötü hissettiriyorsa iyilerle kal. Başkalarının çabaladığından daha fazla emek sarf ederek mi yaşıyorsun? Kayıpların hayal kırıklıkların seni nasıl etkilediğine bir bak. Yaşam herkese adil davranmıyor. Bir dizi kayıp, kazanç, mücadele ve acı içinde geçip gidiyor ömrün bak. Kaçabileceklerin kadar kaçınılmaz olan hayat gerçekleri bunlar. Eğer hep adalet, özel muamele beklersen hayattan, değişen bir şey olmaz. Sen daha çok hayal kırıklığına uğrarsın. Eğer yaşadıkların seni üzüyorsa, güçlükler ve acı yaşamın bir parçası ve zamanla değişir unutma. Kendine bunu söyle. Bakış açını büyütmeye çalış. Yaşamında sahip olduğun tecrübe ettiğin olumlu parçalara odaklan.

Kronik Depresyona Zor Bir Ailede Büyümek Neden Oluyor

Kronik stres fiziksel ve ruhsal kaynağımızı sömürür. Bu durum seni daha depresif ve fiziksel hastalıklara yatkın kılar. Kronik depresyonu daha iyi anlamak için travma sonrası stres bozukluğu videomu izle. Bir çocukluk travması, istismar, yoksulluk, ebeveynini kaybetmek, beynimizin daha esnek tepki vermesini sınırlandırır. Böylesi olaylar savaş, kaç ya da donakal tepkilerini karşılaştığın stresli bir durumda daha kolay açığa çıkarır. Beynin bu tepkiyi durduracak fren balata sisteminde zayıflık gösterir.  Çocukluğunda uzun süre strese maruz kalmış olabilirsin. Bunlar beynini daha az esnek yapmış ve stresli durumlarda daha çok sıkışmış hissedersin. Kronik depresyon belirtileri ortaya çıkabilir. Majör depresif bozukluğu nedeniyle uyumlu tepkiler vermen mümkün olmaz. Travmalarını çözümlemek, depresyonu iyileştirmek, depresyon nasıl tedavi edilir bilmek için psikolojik destek al.

Yoga ve Meditasyonla Depresyondan Nasıl Çıkılır? 

Zebralar Neden Ülser Olmaz adlı kitabında Robert Sapolsky, insanın stres tepki sistemlerinin ani ve acil durumlara tepki vermek için geliştiğini söylüyor. Ani yaşam olaylarına normal bir fiziksel tepkiden kat be kat tepki veririz. Atalarımız bir kaplanı kovalayıp yiyebilmek için aşırı stres halini verecekleri mücadele ile rahatlığa dönüştürebiliyorlardı. Günümüz modern insanı, daha kronik stresle daha az tepki veriyor. Günün sonunda rahatlama ve sistemin normale dönmesi mümkün olmuyor. Finansal stres, yalnızlık, süregiden ilişki ve evlilik sorunları, zorbalığa maruz kalma, uzun seyahatler, iş ve görevler, işsizlik gibi bir dizi durum daha çok erkeklerde depresyon belirtileri ve stresi tetikleyebilir.  Bu tetiklenmeler birbiri ardına geldiğinde, rahatlamak ve ferahlamak için zaman bulamadığında, kendini tükenmiş ve umutsuz hissedebilirsin. Stres tepkilerini boşalt. Yoga meditasyon yap.

Bilişsel Davranışçı Terapi ile Kronik Depresyondan Kurtulmak 

Şimdi oturmuş, kendini kötü hissediyor olabilirsin. Hayatında kaybettiklerin, tatminsizliklerin neden ben hep böyleyim hiçbir şey istediğim gibi gitmiyor diye geviş getiriyorsun da ondan. Michigan üniversitesinde bilişsel davranışçı terapi ve depresyon hakkında yapılan bir araştırma, olumsuz olaylar ve olumsuzluklar hakkında konuşmanın her şeyi daha da kötüleştirebileceğini göstermiştir. Otomatik düşünceler olumsuz geviş getirme gibidir. Negatif düşünce ağına takılınca birinden diğerine uçuşur durursun. Sonunda kocaman bir olumsuz tahminler dağına çıkarsın. Bir sorunla başa edebilmen için gerekli beceriyi ve çabayı gösteremezsin. Motivasyonun düşer, bir şey yapmak istemezsin. Kendini olumsuz düşünürken buluyorsan, kalk ve önemsiz bir şeylerle meşgul ol. Bu zihnindeki olumsuz düşünceleri dağıtabilir. Çamaşırları katlamak, bulaşık makinasını boşaltmak, bir yürüyüşe çıkmak ve bir arkadaşınla konuşmak olabilir. Majör depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar kadar, davranışları değiştirmek de önemlidir. Günlük rutinin dışına çıkmak, en yeni depresyon ilaçları kadar etkilidir.

Düşünce Hataları ve BDT Teknikleri 

Yaptığın her şeyi eleştirip yargılıyor musun? Bu konudaki videoma bir göz atabilirsin. Özellikle yolunda gitmeyen bir şeyle karşılaşınca iç sesin konuşmaya başlar. Yargı ve eleştirilerin kendini suçlamana neden olur. Bu tutumun olumsuzlara odaklanmana olumlu giden şeyler olsa da onları görmezden gelmene neden olur. Kendi içinde tekrar eden bu negatif diyaloglar kendini çökkün ve karamsar hissetmene neden olur. Negatif düşünceler depresyon belirtileri olabilir. Bu düşünceler olumsuz yaşam olayları ile karşılaşmanı kolaylaştırıyor olabilir. Düşünce hatalarını, çarpık düşüncelerini BDT teknikleri ile değiştirebilirsin. Depresyonda en etkili tedavi bilişsel davranışçı terapidir. Depresyon ilaçları, antidepresan tedavisi ile terapi birlikte yürütülebilir.

Depresyona Neden Olan Otomatik Düşünceler Olumsuz Geviş Getirmektir

Duygularından hemen önce işleyen düşüncelerini fark etmeye çalış. İçinden söylediklerine dikkat et. Bunları not al. Kendine yaptığın eleştiriye bir isim ver. Nasıl bir şey neye benziyor? Resmini çiz. İç ses genellikle olumsuz bakış açısının sonucudur. Kendini daha çok sorumlu hissetmene neden olur. Kontrol duygunu yitirmene sebep olur. Bu mükemmeliyetçi yapının sonucu olabilir. Kendine değişim için bir mola ver. İç sesinin söylediği otomatik düşünceler, olumsuz geviş getirme ve eleştirilerin çarpıklığını incele. Düşüncelerini farket, anla ve değişim için çabala.

Ayrılık Acısı Kadınlarda Depresyon Belirtileri Yapabiliyor

İnsan beyni yalnız çalışmaz. Sosyalleşerek beynimizi çalıştırırız. Yalnızlık, terk edilme ve reddedilme yalnızca kadınlarda depresyon belirtileri çıkmaz. Terk edilme, erkeklerde de depresyon belirtileri yapabiliyor. Yaşlı depresyonu ve yaşlı hastalarda depresyon çok sık görülür. Dışlanma, reddedilme ve terk edilme fiziksel acıda olduğu gibi beynimizi aktifleştirmektedir. Yapılan FMRI araştırmaları beynimizin fiziksel acıda olduğu gibi benzer alanların aktifleştiğini ortaya koymuştur. Yalnızlık stres kaynağıdır. Terk depresyonu artırır. Maalesef herkes şanslı değil. Çevrende ailen arkadaşların ihtiyacın olan desteği gösteremiyor olabilir.  Sosyal çevrenden uzaklaşıyor olabilirsin. Dikkatli ol. Korkularını fark et. Yalnızlık ve terk edilme korkun seni daha depresif hissettirir. Depresyonu iyileştirmek istiyorsan, insanlarla temas kurmaya çalış. Sosyalleşmeyi dene. Eski bir dostunu ara. Sohbet et. Kahve iç birileriyle.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Düşen ruh halinin birçok sebebi olabilir. Depresif ve süreğen depresyonu fark etmek çoğu zaman zor oluyor. İki hafta ve daha fazla süredir yukarda anlattığım tipik depresyon belirtileri yaşıyorsan, sende depresyon hastalığı olabilir. Depresyon teşhisi ve en etkili depresyon tedavisi almak için bir hekime danış. Majör depresif bozukluk için biyolojik faktörleri ele. Tahlil sonuçlarına göre, ikinci adım olarak bir ruh sağlığı uzmanına, psikolog, psikolojik danışman ya da psikiyatriste başvur.

Majör Depresyon Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Majör depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar kadar psikoterapi de etkili oluyor. Stresle baş etme becerini, beklentilerini gözden geçir. Yaşamında gerçekleştireceğin değişimleri keşfet. Geçmiş travmaların etkisinden kurtul. Eğer terapiye devam edecek imkânın yoksa, antidepresan tedavi için bir psikiyatriste başvur. Dışarı çık, spor yap, daha fazla güneş gör. Stresini azaltacak etkinliklere yönel. Yoga meditasyonu dene. Eğlenceli bir film izle. Seni güldürecekleri seç. Futbol oyna, tenis oyna. Yaratıcılığını ortaya çıkar. Resim yap, müzikle uğraş. Anlaşılmış hissettiğin, seni iyi hissettiren, güldüren insanlarla beraber ol.

Klinik Psikolog Ali Bıçak

Psikoterapist Ali Bıçak

Share
Published by
Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

Yargılamak İçin Çok Erken, Anlamaya Bak

YARGILAMAK İÇİN ÇOK ERKEN ANLAMAYA BAK Başkalarını yargılama alışkanlığın mı var? Birilerinin kusurlarını, eksikliklerini görmezden…

5 yıl ago