10 Adımda Depresyonla Nasıl Baş Edilir?

10 Adımda Depresyonla Nasıl Baş Edilir?

Bu yazımda 10 adımda depresyonla nasıl baş edilir  öğrenebilirsin. Depresyonun belirtileri arasında en başta karamsarlık yer almaktadır. Bu karamsarlıkla birlikte depresif ruh hali kendini gösterir. Depresyon çoğu zaman da duygu birikimlerinin sonucudur. Bu karışık duygu durumlarından kurtulmak için önce kendini seveceksin, ki sonrasında insanları sevebilesin. Olumlu bakmayı öğrenip, çevrene pozitif enerji saçacaksın. Sen ve etrafındakiler güzel yaşamaya alışacaklar. Hayattan zevk almayı bileceksin. Bilinçaltını temizleyip, rahat bir nefes alacaksın. Etrafındaki güzellikleri keşfedip, depresyondan kurtulacaksın. Kendi terapini yine kendinde bulacaksın.

Depresyon Nedir?

Depresyon çoğu zaman birikimlerinin sonucudur. Sindirim sorunudur. Birdenbire depresyona girmezsin. Yavaş yavaş yaklaşırsın mutsuzluklarına, zamanla alışarak yaşarsın. Kendini kimlerle kıyaslamaz, kimler için ve amaçsızca yaşadığını bilmezsin. Duygularını içine atar, ağzının tadını bilmez ve  bedenine özellikle midene özen göstermezsin. Konuşmaz dokunmaz ve insanlardan kaçarsın. Yaşamını önemsemez varoluşunun değerini bilmezsin. Alışkanlıklarına tutunarak değişimden kaçarsın.

Başkaları İçin Yaşamayı Bırak

Bir şeylerin, birilerinin seni mutlu etmesini beklersin. Kendin mutlu olmaya çabalamadan… Bütün bu birikimlerinin sonucunda depresyona girersin. Depresyon; mutsuzluk, umutsuzluk ve karamsarlıktır. Canını yakarsın, acıtırsın. Depresyonunu önleyebilirsin. Beni iyi dinle: bunları önemse ve dikkate al.! Bana abone ol ve bildirimleri açık eyle.

Depresyonla Baş Etmek İçin 10 Adım

Depresyonla baş etmede kullanabileceğiniz 10 adımı aşağıda okuyabilir veya YouTube  kanalımda izleyebilirsin.

Sosyal Medyayı Az Kullan

Artık günümüzde internet ve sosyal medyaya erişmeyen kalmadı. Giderek sosyallikten uzaklaşıyorsun. Beynin yalnız yaşamaya alışık değil bilesin. Bağlantı kuracak gerçek beyinlere ihtiyacın var. Çevrene iyi bak ihtiyacından fazla beyin var. İnsanlarla çevrim içi ol! Sanal değil gerçek ilişkiler kur. Birini beğen, teşekkür et birine, birinin halini hatırını sor! Ama dikkat et sevgili dostum, ekran bunu sağlamaz. Ekranda gördüklerin yalan. Yapay zekanın şeytanlığı. Zayıflıklarını, korkularını, hayallerini öğreniyor çakallıkla. Bunu sana burada uzun uzun anlatamam. Dijital medyanın seni ele geçirmesine izin verme. O seni yönetmesin, sen onu yönetmeyi öğren. Ondan yararlanmayı bil, işe yarar bilgiler edinmek için çabala. Bak şimdi yaptığın gibi yap. Beni dinle, ne diyeyim ki en iyisini yine sen, kendin bilirsin canım.

Korkularını Farket ve Yüzleş

Sevilmek, fark edilmek, kabul ve değer görmek, önemsenmek, terk edilmemek, incinmemek, küçümsenmemek vb. nedenler için başkalarına göre yaşarsın. Sen de mi korkularınla yaşıyorsun?  Kime hora geçiyorsun? Kimin gönlüne göre yaşıyorsun? Tabi ki İnsanlara yardım et. İşbirliği erdemdir. Kendini grubunla güçlü hissedersin. Ancak biraz da ‘kendin’ için yaşa. Her zaman ben yaparım deme. Alinin bisikletinin tekerini boşver. Bırak herkes kendi sorumluluğunu üstlensin. Patlak lastiğini kişi kendisi yamayabilir. Kimseyi omuzlarında taşıma. Düşersin bak. Kambur felekte düşenin kaldıranı olmaz. Dikkat et!  Bir tekme de onlardan yemeyesin.

Kendini Anlatabileceğin Birilerini Bul 

Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?  Hissettiklerini, düşündüklerini içini dökecek birilerini bulamazsın. Her şeyi içine atarsın. Yalnız kalırsın, şişersin. Vazgeç bundan. Kimseyi bulamasan da kağıt kalem al yaz. Duygu ve düşüncelerini kağıda dök. Sevgili barışın dediği gibi; tüm iyi niyetimle kendisini anarak: ‘Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı?’

Kendini Kıyaslamaktan Vazgeç

Kendini başkaları ile kıyaslıyorsun. Bak bu iyi olabilir. Rekabetini güçlendirir. Gelişmene ve büyümene destek olabilir. Ancak sahip olamadıklarına bakıp da hayıflanma. Çevrendeki gençlere bakıp gençleşmeye çalışma. İçindeki gençliği, her yaşın vermiş olduğu güzelliği yaşa. Sen de bir zamanlar genç görünüyordun. Ama şimdi zamanın senden götürdüklerinin yerine, getirdiklerine bak ve şükret… Herkes her şeyi yapmak isterse bir şeyi yapamaz: mutlu olmayı. Kucağında kaç karpuz taşıdığına bak. Kendini takdir et. Hemen şimdi. Elinde olanları gör. Her şeye rağmen sen başkalarından daha değersiz ve yetersiz değilsin. Kendine ve potansiyeline odaklan. Değerini bil! Kendini önemse! Kendini olduğun gibi kabul et! Yapamadıkların ve yaptığın hatalar için kendini bağışlamayı unutma! Sev kendini! Sevilmeyi hak ediyorsun  ilkin kendini sev. Kendini sev ki, başkalarına da o sevgi dolu kalbinde yer verebilesin.

Dengeli Beslen Farklı Gıdalar Tüket

Yediklerine içtiklerine dikkat et. Zararlı madde, alkol ve sigaradan uzak dur. Sağlıklı beslen. Vücudunun ihtiyacı olan proteinlere ulaş. B 12, omega 3, prebiyotik içeren gıdalar tüket. Ben ne bileyim git uzmanına sor. Eksik vitaminin varmıymış öğren. Korkma aç kalmazsın, bayadır ülkende şükür kıtlık olmuyor.  Her şeyi midene indirirken dikkat et. Sen buzdolabı değilsin. Bedeninin şeklini bozma.

Daha Çok Sosyal Olmaya Çalış

İnsanlardan kaçma. Onlara yakın ol. Kucak aç! Güven onlara! Konuş, dokun, sev, seviş. Yabancı hiç tanımadığın insanlara merhaba de. Gülümse onlara geçip giderken. Özellikle çocukları ve hayvanları sev. Hepsinden önce insanları sev. Hiç bir şey yapamazsan kendini sev: Yav sen de bir insan değil misin?

Yaşamının Anlamını Keşfet

Neden yaşıyorsun? Hayatının amacı ve anlamı ne? Hedeflerin yok mu senin? Enerjini nasıl yönlendiriyorsun? Rüzgarın önüne kattığı yapraklar gibisin alimallah! Her rüzgara kapılıp gitme!

Enerjini Keşfet Yaşama Akıtı Onu

Sahip olduğun potansiyeli ziyan etme. Kanalize ol! Kendine yeni bir düzen oluştur. Bu düzenin baş yöneticisi sen ol. Toprağa akan enerjine sahip çık. Bak ozan ne diyor: Senin de sadık yârin bir gün kara toprak olacaktır. Sen gitmeden enerjinin toprağa gitmesine izin verme. Ölmeden ölme! Ayağa kalk ve silkelen, üzerindeki ölü toprağını at bir an önce. Canlan biraz. Kendine gel.

Yaratıcılığını Ortaya Çıkart

Evrenin büyük ve sonsuzluğunun tınısını kavra. Varoluşun büyük resmini gör. Astronomi, psikoloji, edebiyat ve müzikle ilgilen. Dans et, resim yap, şarkı söyle. Sanata yakınlaş, onunla yaşa.

Rutinini Boz ve Alışkanlıklarından Vazgeç

Alışkanlıklarının farkına var. Sana neyi yarar neyi zarar ölç. Rutininin dışına çık. Ezberini boz. Eylemlerini değiştir. Yapmak isteyip de yapamadıklarını anımsa. Gününde 15 dakika rutinin dışına çık. Başka yollardan yürü evine, işine. Yeni yollar, sokaklar keşfet. Etrafındaki güzelliklerin farkına var.

Mutlu Olmak İçin Harekete Geç

Mutluluğu bekleme. Mutluluk zaten senin içinde. Beklersin, beklersin de o hiç gelmez. Kendiliğinden gelmez. Çaban, azmin gerekir. Mutluluk; çabalamayı, inançlı ve uyanık olmayı gerektirir. “…madem ki mutluyuz…Beklemeye devam… Beklemeye…” ne güzel demiş Godot’yu Beklerken, Samuel Beckett.

Anlattıklarımı İyi Dinle

Belki de bu gidişle gezegende 20 bin yıl sonra insan soyu kalmayacak. 100 yıl sonra seni kimse hatırlamayacak. Bunca dertlenmen niye? Sana zarar veren alışkanlıklar, çözemediğin sorunlar ve insanlarla arana mesafe koy! Gezegende bulunduğun süre boyunca an an mutlu huzurlu ve güvende hissedebilirsin.  Anlattıklarımı yeniden dinle bir daha dinle ve bana abone olmayı unutma.

Klinik Psikolog Ali Bıçak

Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago