Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi

Sitemizdeki her yazımızda farklı bir psikoterapi kuramını inceliyoruz. Terapim ne kadar sürer, kaç seans terapi almalıyım diyorsan bu yazıyı okumalısın.  Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi (SSDP) modelinin temel varsayımlarını anlatıyoruz. Yazımızda bütüncül bir yaklaşım olan bu psikoterapi modelinin hangi kuramlardan yararlandığını okuyacaksınız.  Bireysel psikolojik danışma ve psikoterapi yöntemleri hakkında iyi okumalar dileriz.

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi ve Tarihçesi 

Tarihsel olarak, köklerini nesne ilişkileri kuramından alır. Klasik psikanalizin benlik kuramına; başkalarının imgeleri biyolojik olarak türetilmiş gerilimlerden oluştuğu fikrine itiraz eder. SSDP, benliğimizin yaşamın ilk yıllarından başlayarak, insanlarla kurduğumuz etkileşimlerle gelişip evrimleştiğini kabul eder. İnsan çevresi ile bağ kurmaya çabalar, bağlılığı araştırır ve sürdürmek ister. Bağlanma insanın en  önemli motivasyon gücüdür. Özellikle insan, önemli ötekilerle kurduğu etkileşimlerin bir içselleştirilmesi olarak benliğini oluşturmaktadır. Bu ilişkisel bakış, içgüdüsel dürtü ve toplumsal baskı arasındaki çatışmaların doğuştan gelen zihinsel yapıların rolünü vurgulayan Freud’un klasik psikanalizine bir karşı çıkıştır. Kısaca, süresi sınırlı dinamik psikoterapinin kişilerarası bakış açısı, psikanalitik teori ve pratiğin içinde doğmuş ve bir kişiden iki kişilik bir psikolojiye doğru daha büyük bir paradigma değişimini yansıtmaktadır (Messer ve Warren 1995).

Bir Çok Dinamik Kuramla Uyumludur

Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi (SSDP), Sullivan’ın (1953) ilk çalışmalarında olduğu gibi, kişilerarası bir bakış açısını kabul eder, ve modern kişilerarası kuramların görüşleriyle tutarlıdır. Strupp ve Binder (1984), yeni bir gelişimsel kişilik kuramı inşa etmek yerine, mevcut kuramların sistematik bir bütünleştirmesini nasıl yaptıklarını açıkça ortaya koymuşlardır. Ziyadesiyle, kişilerarası kavram ve varsayımları ilgi odağı yapmış, onları önerdikleri psikoterapi modeli için bir çerçeve olarak seçmişlerdir. SSDP kuramı ile çalışan bir terapistin ilişkisel görünümü, bir gözlemci olarak seansa katılır ve terapötik ilişki içinde işlemsel süreçlere odaklanır.

Aktarım ve Karşı Aktarım Nedir?

Aktarım, terapötik ilişki içindeki geçmiş çatışmaların tekrarlanacağı varsayımıdır.  Süresi sınırlı dinamik psikoterapi için aktarım bir çarpıklık değil, aksine danışanın, terapistin davranışına ve terapinin içeriğine ilişkin makul algılarıdır. Karşı aktarım, terapistin terapideki duygusal örüntülerinin ortaya çıkacağını ileri süren dinamik bir varsayımdır. Benzer şekilde, karşı-aktarım terapistin başarısızlığına işaret etmez. Aksine, terapist aktarımı eyleme vurmadan, içinde doğan tepkilerini bastırır ve danışanla etkileşime girer. Terapist, karşı aktarım ilişkisi içinde danışanın değişim ve dönüşümü elde etmesine katkı sunar.

SSDP’nin Diğer Terapilerle Karşılaştırılması


İlginçtir, diğer psikoterapi kuramları da, benzer şekilde, kişilerarası perspektifleri kavramsallaştırma ve uygulamalarında birleştirmektedir. Bu benzerlik, bilişsel-davranışçı terapi ve Geştalt terapisinde görülebilir. Çocuk gelişimini araştıran bilim insanları, elde ettikleri verilere dayanarak (örneğin, Stern 1985), bireyin dünyasının esas olarak kişilerarası olduğuna işaret eder.

Bütüncül Bir Yaklaşıma Evrilen Terapiler

Nörobiyoloji alanından edinilen güncel bilgiler, “yaşamın erken dönemlerindeki ilişkilerin, deneyimin temsilini yaratan ve dünyaya dair tutarlı bir görüşe izin veren yapıları şekillendirebileceğini ileri sürmektedir. Kişilerarası deneyimler, gerçekliği nasıl zihinsel olarak inşa ettiğimizi doğrudan etkiler ”( Siegel 1999, s.4). Kişilerarası ilişkilerin içe aktarılmasındaki bu güncel kabuller, bütüncül psikoterapi yaklaşımlarına olanak tanıyan çeşitli kuramsal ve stratejik bakış açılarıyla uyumluluğu geliştirmektedir.

Bu yazımızda Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi ekolünün temel varsayımlarını ele aldık. Bir başka yazımızda, bütüncül bir psikoterapi ekolü olan Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi deneyimsel ve uygulama sonuçlarından bahsetmek istiyoruz. Antalya psikoloji sayfamızı takip edin.

 

Kaynaklar

Levenson H: Time-Limited Dynamic Psychotherapy: Making Every Session Count: Video and Viewer’s Manual. San Francisco, CA, Levenson Institute for Training, 1998

Siegel DJ: The Developing Mind: Toward a Neurobiology of Interpersonal Expe- rience. New York, Guilford, 1999

Stern D: The Interpersonal World of the Infant. New York, Basic Books, 1985

Strupp HH, Binder JL: Psychotherapy in a New Key: A Guide to Time-Limited, Dynamic Psychotherapy. New York, Basic Books, 1984

Sullivan HS: The Interpersonal Theory of Psychiatry. New York, WW Norton, 1953

©2018 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır. www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.

 

Psikoterapist Ali Bıçak

Share
Published by
Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago