Categories: Hipnoz-Hipnoterapi

Hipnoterapi Nedir?

HİPNOTERAPİ NEDİR?

Hipnoterapi yıllardan beri özgüven kazanma, alışkanlık ve bağımlılıklardan kurtulma, diyet programlarıyla birlikte  hipnoz ile zayıflamak gibi birçok amaçla kullanılmaktadır. Sigarayı bırakmak, hafızayı geliştirmek, çocuklarda davranış problemlerini çözmek gibi sorunlar için hipnoza başvurabilirsiniz. Aynı zamanda kaygı bozukluklarından, korkulardan ve fobilerden kurtulmanın bir yolu olarak hipnozdan yararlanabilirsiniz.

NASIL HİPNOZ EDİLİR?

Hipnoterapi nedir? Hipnoz, bedenin rahatlayarak beyin dalgalarının telkinlerle serbest hale geldiği bir zihin durumudur. Hipnoterapi ve hipnotik telkinler binlerce yıldır bir çok rahatsızlığı iyileştirmede önemli bir rol oynamıştır.

HİPNOTERAPİ NEDİR? KİMLER OLABİLİR?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, genel nüfusun % 90’ı hipnotize edilebilir. Hipnoz çoğu kişinin deneyimleyebileceği bir olgudur. Hatta “oto-hipnoz” ile kişi kendi kendine doğal bir hipnotik duruma girebiliyor.

HİPNOZTERAPİ NEDİR?

Araba kullanırken, aracınızı nasıl kullanacağınızı düşünmeden hareket edersiniz. Geçtiğiniz yerleri görür ama bilinçli farkındalığınızda yaşamazsınız. Adeta otomatik pilottasınızdır. Tıpkı google’un insansız yer aracı gibi eylemlerinizi kendiliğinden gerçekleştirirsiniz. Doğal hipnotik durumda tıpkı kitap okurken, bir politikacıyı dinlerken ya da televizyon izlerken olduğu gibi dikkatiniz yalnızca telkinlerde olur. Birisi sizinle konuşabilir ve olan başka şeyleri görmez ya da duymazsın. Ancak zihniniz tüm olup bitenleri kaydeder.  Hipnoterapi nedir? Hipnotik transa girdiğinizde, hipnotistin telkinleri ile zihninizin anlarda kaydettiği tüm bilgilere erişip, yeniden deneyimler ve yeni bir anlama kavuşabileceğiniz bir yöntemdir.

İYİLEŞMEDE HİPNOTERAPİ NEDİR?

Hipnoz ile gevşeme sağlandığında, hipnotik duruma geçersiniz. Zihniniz iyileşme ve duygusal değişim için telkinlere  açık halde olur. Hipnozterapi nedir? Hipnoterapi, olumlu ve iyileştirici telkinler, normal, uyanık bir zihin durumunda olduğunuzdan çok, daha farklı bir bilinçlilik durumunda ve daha hızlı ve güçlü bir şekilde zihninize derinlemesine işler.

HİPNOZ VE BİLİNÇ ALTI

Alışkanlık ve davranışlarımız bilinçaltı zihnimiz tarafından yönlendirildiğini kabul ediyoruz. Bilinçli farkındalığımızda tutulmayan tüm deneyimler, edimler ve yaşantılar bilinç dışında kayıtlı tutulur. Bilinç dışı duygu ve hislerin farkındalığından habersiz oluruz. Zihnimiz hoşnut olmadığımız bir çok şeyi unutturur. Aslında unutmayız, bastırırız. Doktora gitmekten korkarım ve kendi oluşturduğum randevuyu unuturum. Bir çok yaşam deneyiminde bilincimizin sindiremeyeceği bileşenler bastırılır. Bastırdığımız hisler, duygular bilinç dışında saklı kalır. Bir şekilde canlanmayı bekler ve bir şekilde tekrar ederler.

BİLİNÇ DIŞINA GİDEN YOL  HİPNOZ

Bilinçli zihniniz ile bilinçaltı zihninizin iki farklı alanda yaşandığını düşünün. Nefes alıp verirken ciğerleriniz bilinç dışını, yemek yerken mideniz bilinçli zihninizi temsil etsin. Normalde, yemek yerken nefes borunuzun kapalı olduğu gibi, nefes alırken mide borunuz kapalı olur. Bilinç dışı sistem süreklidir. Nefes gibi. Bilinç kısa kısadır. Yemek yerken ki gibi.

Uyurken, beyin dalgalarınız daha rahat akar ve alfa beyin dalga seviyesine ulaşır. Bilinç dışının kapısı kısa süreler için açılır. Bilinçaltı zihninizden fikirler, görüntüler ve düşünceler ortaya çıkar. Uykunuzda ortaya çıkan şeyi “rüya” olarak adlandırıyoruz. Bir hipnoz durumunda ise, bilinçaltı zihninize yönlendirilebilecek yararlı öneri ve telkinlerle bilinç dışına erişip, unutulmuş hatıralar tekrar canlanır. Rahatsılık veren duygu ve hislerden kurtulursunuz.

HİPNOTİK TELKİN NEDİR?

Hipnoterapist, dikkat ve yoğunlaşmanızı belirli bir yöne odaklanmanızı sağlayarak, doğal ve kendiliğinden gevşemiş ve hipnoza girmiş olursunuz. Hipnozda, böylece bilinç dışına erişim kolaylaşır. İyileşmeye yarayacak telkinler bilinç dışına etki eder. Bilinç dışında saklı tutulan ne varsa yeniden canlanır ve olumsuzluklara karşı duyarsızlık kazanırsınız.

HİPNOZ HANGİ KONULARDA YARARLIDIR?

Hipnoterapi çocuk, ergen ve yetişkinlerde birçok konuda yararlı olabilir. Kilo verme, sigarayı bırakma, özgüven kazanma, her yaş seviyesinde akademik performans geliştirme, sınav kaygısı ile baş etme ve başarı elde etme belli başlı konulardır. İlk öğretim, lise, kolej ve üniversite öğrencileri için, ayrıca KPSS sınavına girecekler için hipnozla olumlu sonuçlar alınabilir.  Hipnoterapi, fiziksel ve psikolojik ağrı yönetimi, kaygı, korku ve fobileri ortadan kaldırma, stres yönetimi, uykusuzluk ve diğer uyku problemleri ve psikolojik kaynaklı fiziksel problemlerin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Hipnoterapiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için “Hipnoz nedir ne değildir?” başlıklı yazımızı okuyun.

©2018 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır. www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder. 

Psikoterapist Ali Bıçak

Share
Published by
Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago