Categories: Bireysel Terapiler

Psikoterapi Hedefleri

Psikoterapi Hedefleri Nelerdir? 

Psikoterapi hedefleri ile seansta elde edebileceklerini bu yazıda bulabilirsin. Psikoterapi hizmetinde, danışan için en önemli hedef deneyimsel öğrenme yolu ile yeni bir anlayışa kavuşmaktır. Psikolog ile yapacağın görüşmede, yeni bir deneyim yeni bir bakış açısı elde edebilirsin. Yeni bakış açısı geleceğini değiştirmek için farklı bir yollar bulmana yardımcı olur.

 Yeni Bir Deneyim İçin Psikoterapi

Terapi ilişkisi içinde danışanın yeni deneyimler elde etmesi psikoterapi hedefleri arasındadır. Terapi programında danışanın alışık olduğu uyumsuz örüntüsünden farklı ve daha işlevsel davranış, inanç ve tutum geliştirmesi mümkündür. Terapide uyumsuz örüntünün dışında yeni deneyimler kazanmak en önemli hedeftir. Deneyimin en etkili bileşeni duygusal etkileşimdir. Danışanın terapistle etkileşiminde ortaya çıkan duygusal deneyimler davranış değişimini kolaylaştırır. Danışan terapist ilişkisi içinde danışanın bildik etkileşiminin dışında, yeni tanıştığı kalıplarla yeni modeller geliştirebilir.

Hangi Sorunlar İçin Psikoterapi?


Danışanla birlikte psikoterapide çalışılacak temel sorun üzerine bir karara varılır. Sorunun çözümü ile danışanın hangi alanlarda neyi değiştireceği psikoterapi hedefleri üzerine bir formülasyon yapılır. Terapist, danışanın uyumsuz örüntüsünün hangi işlevi gördüğünü anlar ve kabul eder. Terapistin empatik duruşu, danışanın kişiler arası uyumsuz örüntüsünü görme fırsatı verir. Danışan terapist ile etkileşiminde yeni kişiler arası davranış kalıpları öğrenebilir. Bu davranışları uygulayabilir, nasıl hissettiğini deneyimleyip, terapistin tepkisini görebilir. Seansta elde ettiği deneyimlerle, başkalarından neler beklediğine dair iç görü kazanır. Danışan bütün bunları seans içinde öğrenir.

Uyumsuz Döngü Boşa Çıkınca

Terapistin geri bildirimi ile danışanın eski uyumsuz döngüsü içsel bir tepki üretir. Bu tepki danışanı endişelendirir. Beklediği, alışık olduğu tepkiyi elde edemeyince gerilim yaşar. Bu gerilim danışana yeni bir duygusal öğrenme sağlar. Terapistin tepkisi ile içsel bir değişim yaşar. Yoruma dayalı terapilerde olduğunun aksine, danışanın şimdi ve burada neler deneyimlediğinin üzerinde durulup çalışılması deneyimsel bir terapi yaklaşımıdır. Deneyime dayalı yaklaşımda danışan daha hızlı farkındalık kazanır ve değişimi daha güçlü yaşar.

Eski Anlayışlar Değişir Yeni Anlayışlar Doğar

Bir anlayışın değişmesi duygusal ve davranışsal bileşenlerin değişmesi kadar önemlidir. Danışan hem kendisi hakkında, hem de başkalarının onun hakkındaki anlayışları çoğunlukla duruma ve bağlama uyumsuzdur. Danışanın yeni bir anlayış kazanabilmesi eskilerini anlayıp tanımlamasını gerektirir. Psikoterapi hedefleri arasında geçmişte danışanın önemli diğerleriyle deneyimlediklerini şimdi burada terapistle de deneyimlemesini bekleriz.  Danışanın bilinç dışı tekrarladığı bu anlayışlara karşı terapist kendi tepkilerini ortaya koyar. Danışan yaşamında benzer ilişki örüntülerini nerede ve kimlerle tekrarladığını fark etmesi psikoterapi hedefleri arasındadır. Danışanın kazandığı yeni bakış açısı ile işlevsel olmayan ilişki kalıplarını nasıl ve niçin sürdürdüğünün bilincine varır. Böylesi etkileşimlerde nasıl aktif rol aldığını anlar. Artık eski rollerin yerine yeni rolleri eyleyebilir.

Psikoterapi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

©2018 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak Her Hakkı Saklıdır.

www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.

Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago