Evlilik Terapisi Ne Kadar Başarılıdır?

Evlilik Terapisi Ne Kadar Etkilidir?

Son zamanlarda, evlilik terapisinin evlilik sorunlarının çözümünde etkili olup olmadığı tartışılıyor. Evlilik terapisi merkezine başvuran bir çok çift, “Evlilik terapisi ilişkimizi daha da kötüleştirdi” diyebiliyor. Evlilik terapisi ve aile danışmanlığı konusunda yeterince iyi bir eğitim ve tecrübeye sahip olmayan  terapistler ne yazık ki böyle risklere sebep olabiliyor.

Evlilik terapisi merkezine başvuran çiftler, daha evvel katıldıkları evlilik terapisinin evlilik sorunlarını ve ilişkilerini daha da kötüleştirdiğinden söz ediyorlar. Ancak danışanların deneyimi ne olursa olsun temelde evlilik terapisinin işe yaramayacağı iddiası yersizdir. Bu konuda yeterli araştırma yapılmadan, birkaç eleştiri ile bir uzmanlık alanını kötülemek, alana haksızlık olur. Evlilik ve çift terapisinin başarı-başarısızlığı yalnızca terapistin niteliğine bağlı değildir.

Evlilik Terapisi Nasıl ve Neden Başarılı / Başarısız Oluyor? 

Gerçek şu ki, evlilik terapisi ve evlilik danışmanlığının başarısını veya başarısızlığını etkileyebilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri anlamak, evlilikte yaşanan sorunlar için terapi arayışının iyi bir karar olup olmadığını belirlemede önemlidir. Son yıllarda yapılan birçok araştırmadan elde edilen bulgular, evlilik danışmanlığının on çiftten yedisinin evliliklerinde büyük memnuniyet bulmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Ancak, tüm araştırmalar iyimser değildir. Bazı araştırmalar evlilik danışmanlığının diğer terapi yöntemleri kadar etkili olmadığını bildirmektedir.

Evlilik Terapisininin Başarısızlığını Etkileyen Faktörler

Evlilik terapisi ve aile  danışmanlığının başarısını değerlendirirken neden bazı çalışmalar sınırlı başarı gösteriyor? Sistemik evlilik terapisi yaklaşımı, çift danışmanlığının üç kişilik bir ilişki olduğuna ve evliliğin “düzeltilmesinin” yalnızca terapistin sorumluluğunda olmadığını kabul etmektedir. Bu yaklaşıma göre, evlilik terapisti bir danışmandır, bir ara bulucu ya da sorun çözücü değildir. Evlilik terapisi bir sistemdir. Terapistin yeterliliği kadar, çiftin istekliliği ve çabası da önemlidir. Çiftin evlilik sorunlarını aşabilmesi, sorunların ne kadar süredir yaşandığı ve ilişkiyi ne kadar zehirlediği ile alakalıdır. Daha fazla bilgi için aile içi etkili iletişim becerileri başlıklı yazımızı okuyun.

Evlilik Sorunlarını Zamanında Teşhis Etmek Önemlidir

Evlilik sorunlarını erken fark etmek ve zamanında teşhis etmek evlilik terapisinin başarısında önemlidir. Amerika’da evlilik terapisti ve araştırmacısı John M. Gottman, evlilik danışmanlığına başvuran çiftlerin ortalama altı yıldan beri evlilik sorunları yaşadığını ileri sürüyor. Bir çiftin evlilik terapisine başvurması geciktikçe sorunlar daha da derinleşiyor. Çiftin iletişim sorunları büyüdükçe iletişim çatışmalarını derinleştirmektedir. Bu durum onları tedaviye daha dirençli hale getirir. Evlilik terapisinin başarı olasılığını azaltır.

Evlilik Terapisinin Başarısızlığının 8  Nedeni

Evlilik ve çift danışmanlığına başvurmadan önce hangi koşulların çözümü zorlaştırdığını anlamak önemlidir. Evlilik ve birlikteliğin onarımını güçleştiren bazı koşullar:

  1. Çok kökleşmiş ve uzun süreli evlilik sorunları.

  2. Eşlerden biri ya da her ikisi evliliği sona erdirmeye zaten karar vermiş ise evlilik danışmanlığını kararını eşine duyurmanın bir yolu olarak kullanmak ister.

  3. Evlilik terapisine katılmadan önce tedavi edilmemiş hastalıklar. Bağımlılıklar, ya da psikiyatrik bir hastalık, evlilik ilişkisi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

  4. İlişkideki sözlü ya da fiziksel tacizlerin varlığı evlilik terapisi için bir tehdit oluşturabilir. Evlilik terapisi oturumlarında güvenliği veya esenliği korumak güç olabilir.

  5. Evlilik ilişkisinde 3.kişinin varlığı ve bu ilişkinin gizlenmesi ve sonlandırmada isteksizlik

  6. Evlilik terapisinde kabul edilen ev ödevlerini yerine getirmede çiftin isteksizliği.

  7. Terapistin eğitim ve deneyimindeki yetersizlikler.

  8. Terapist ve çift arasında yetersiz uyum ve güven. Gelişmemiş terapötik ittifak

Evlilik Danışmanlığının Etkililiğini Belirleyen Faktörler

Evlilik danışmanlığının başarı ve etkililiğini belirleyen başlıca faktörlerden biri, eşlerin terapideki motivasyon seviyesidir. Bazı çiftler için evlilik danışmanlığı gerçekten boşanma danışmanlığıdır, zira evlilik sorunlarını çözmek amaç değildir. Evlilik terapisti arayışına yeterince önem vererek en doğru terapisti seçmek sorunların çözümünü kolaylaştırır.

Evlilik Terapisine Her İkinizin de Katılımı Önemli

John M. Gottman, “Evliliği Sürdürmenin 7 İlkesi” adlı eserinde, çiftlerin kendi ilişkilerinin uzmanı olduklarını söylüyor. Evlilik çatışmalarını çözümlemek eşlerin sorumluluğunda olduğunu yazıyor. Evliliklerinde tatmin bulan mutlu çiftler ile yoğun çatışma içinde boşanmanın eşiğindekiler bir çok yönden farklılık gösterir. Problemlerine kızmak, eleştirmek ve suçlamak yerine, bunları kabul ederek birlikte ele alabilen ilişkiler düzelme şansı taşır. Çatışmaların ikisinin ortak sorunu olduğu bilincine varan eşler, birbirleriyle bağlantıda kalabilir ve birbirleriyle etkileşime geçebilir. Saldırlara karşı savunma geliştirmek yerine anlaşmazlıkların altında yatan nedenlere erişebilirler.

Evlililik terapisinin etkililiğini belirleyen faktörleri göz önüne alarak yapılan girişimlerin başarı oranı yüksektir. Antalya evlilik terapisti açısından çok zengin bir şehirdir. Evlilik ve aile danışma merkezlerinde verilen aile danışmanlığı hizmetine katılmadan önce araştırın. Çalışacağınız terapistin özgeçmişi ve terapist hakkında yazılmış tavsiyeleri dikkate almalısınız. Unutmayın sorunların çözümünde terapistin niteliği tek başına yeterli değildir. Her şeyden önce kendi sorunlarınızı sahiplenmelisiniz. Bundan sonrası terapistle aranızda kurulacak güvene ve sizin özverili bir şekilde çalışmaları sürdürmenize bağlıdır.

©2018 Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır. www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder. 

Psikoterapist Ali Bıçak

Share
Published by
Psikoterapist Ali Bıçak

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago