Categories: Bireysel Terapiler

Kadınlarda Depresyon

Depresyon Nedir?

Kadınları depresyona sokan durumlar nelerdir sorusunu cevaplamadan önce, depresyonun ne olduğunu belirtmekte fayda var. Bütün canlılar, onları yaşamda tutan ne varsa bir gün yitirdiklerinde, kayba karşı ruhsal bir boşluğa düşerler. Biz insanlar belki de bu ruhsal hali tarif edecek lisana sahip olduğumuzdan depresyon ve kederin tanımını yapabiliyoruz.

Depresyon, sahip olduğumuz yaşam enerjimizi ve umudumuzu boşa çıkararak, kendimizi hüzünlü ve çaresiz hissetmemize neden olan bir duygu durumudur. Depresyon nedenleri kadın ve erkeklerde farklılık gösterse de temelde yitimi kabullenme aşamasına taşıyacak bir ruhsal durumdur. Evet, bu ruh hali kötü bir durumdur, ancak kayıpları ve acıları kabullenmede de bir yoldur diyebiliriz.  Daha fazla bilgi için depresyon nedir başlıklı makaleyi okuyun.

Kadınları Daha Çok Ne Depresyona Sokar?

Bu yazımızda kadınları depresif hale sokabilecek bazı durumlardan bahsetmeye çalışacağız. Kadınlarda depresif olma nedenleri hormonal değişimler, stresli yaşam döngüleri ve sosyal baskıların etki edebileceği karmaşık nedenleri olan bir durumdur.

Kadınlar Hangi Alanlarda Depresyon Yaşar?

Kadınların yaşamlarında anne, eş, çalışan, arkadaş, aşçı, bakım veren gibi bir çok farklı rolleri vardır. Tüm bu rollerin karmaşıklığı yaşamları boyunca iniş ve çıkışları beraberinde getirir. Kadınlarda depresif hal bir arkadaşıyla tartışmaya girme ya da gebelik ve adet döngüsü gibi bazı yaşam olaylarından kaynaklanıyor olabilir. Genel olarak, birkaç gün içinde depresif duygular düzelme eğilimindedir. Ancak, eğer depresyon iniş-çıkışları birkaç gün sonra kaybolmuyorsa günlük yaşam etkinlikleri ve ilişkileri sürdürmekte zorlanılabilir. Bu zayıflatıcı bir döngü olabilir ve birtakım nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Depresyon belirtileri haftalar, aylar veya yıllar sürebilir ya da aralıklı veya tek seferlik de yaşanabilir. Bu durum yardım alınmadan geçiştirilebilecek bir hüzün hali değildir. Bu yüzden profesyonel yardım almak gerekir.

Kadınları Depresyona Sokan Nedenler Nelerdir?

Kadınlarda depresyon sebepleri oldukça karmaşıktır. Birçok şey sebep olabilir. Bazen ciddi bir hastalıkla karşılaşınca, bazen taşınma, sevgiliden ayrılma, sevdiği birinin ölümü, eşi tarafından aldatılma hatta bazı durumlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte sahip olunan güzelliğin yitirilmesi kadınları depresyona sokabilir. Yeni bir işe başlama, mezuniyet, evlilik ve nişanlılık girişimleri bile depresyona neden olabilir.

Kadınlarda Depresyon Belirtileri

Depresyon bulguları ve belirtileri kadından kadına değişir. En yaygın görülen belirtilerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Boşluk, anlamsızlık, umutsuzluk ve üzüntü duyguları

  • Sinirlilik, endişe ve suçluluk

  • Şiddetli yorgunluk

  • Daha önce keyif verici faaliyetlere ilgi kaybı

  • Ayrıntıları hatırlama becerisinde düşme

  • İntihar düşünceleri veya intihar girişimleri

  • Uyku bozuklukları; çok fazla veya çok az uyku, uykusuzluk

  • İştahsızlık – çok fazla yemek yeme

  • Fiziksel belirtiler – ağrılar, kramplar, baş ağrısı, sindirim sorunları, göğüs hassasiyeti, şişkinlik

  • Enerji eksikliği

  • Kontrolü kaybetme korkusu

  • Sık duygu durum değişiklikleri ve sürekli ağlama hissi

  • Panik ataklar

  • Gerginlik hissi

  • Günlük faaliyetler ve ilişkilerde ilgisizlik

Kadınlar Depresyona Daha mı Yatkın?

Yapılan araştırmalar kadınların depresyona daha yatkın olduğunu kanıtlamıştır. Kadının aile geçmişindeki depresyonun yaygınlığı, genetik faktörler ve geçmişte yaşanılan travmalar, fiziksel, duygusal ve cinsel istismarlar depresyona yatkınlık sağlar. Bazı tedaviler için kullanılan ilaçlar,  adet döngüsü ve menopoz da depresyonu beraberinde getirebilir. Ancak kadınları depresyona yatkın kılan cinsiyet faktörleridir.

Kadınları Erkeklerden Daha Çok Depresif Kılan Faktörler

  • Kadınlar daha çok endişeli ve korkmuş hissederken, erkekler daha korunaklı hissediyor.

  • Kadınlar depresyonda kendilerini sorumlu tutarken, erkekler başkalarını suçlarlar.

  • Kadınlar genellikle depresyondayken üzgün, değersiz ve kayıtsız hissederken; erkekler sinir bozucu ve kızgın olma eğilimindedir.

  • Kadınlar depresyondayken çatışmalardan kaçınırlar; erkekler çatışmalara daha yatkın olurlar.

  • Kadınlar depresyonla baş etmek için yemek, alışveriş ve arkadaşlarına koşarken; erkekler alkol alarak, TV izleyerek ve spor yaparak depresyonla baş etmeye çalışırlar.

  • Kadınlar depresyondayken kendilerini uyuşuk ve sinirli hissederken; erkekler heyecanlı ve huzursuz hissederler.

  • Kadınlar kendi kendine şüpheye düşüp ve umutsuzluk duyguları hakkında kolayca konuşurken; erkekler kendinden şüphe etmiyor ve umutsuzluk duygularını bir zayıflık işareti olarak düşündüklerinden gizliyorlar.

Kadınlarda Depresyon Çeşitleri

Majör Depresyon

Majör depresyon, bir zamanlar eğlenip keyif alınan etkinliklerden artık zevk alamamanın yarattığı ciddi bir ruhsal sorun biçimidir. Majör depresyon sonuçları arasında, bir kadının normal, verimli çalışma alışkanlıklarını kaybetmesi sonucu uyku ve yeme alışkanlıklarını etkilemesi vardır.  Aşırı yemek yeme ve uyuma ya da tam tersi, uyku uyuyamama ve iştahsızlık yaşatabilir. Bu durum kadının genellikle ilişkide bulunduğu kişilerle arasını açar ve bütünüyle sosyal ilişkileri olumsuz etkilenir. Majör depresif bozukluk olarak da bilinen majör depresyonda, yukarıdaki sonuçlar uzun süredir devam ediyorsa kadının benlik saygısı düşer. Psikolojik destek almadan durumu toparlamak mümkün değildir.

Doğum Sonrası Loğusalık Depresyonu

Bu, çoğu zaman bebeğin doğumuyla birlikte ortaya çıkan kadınlara özel bir depresyon biçimidir. Depresyonun yukarıda ifade ettiğimiz belirtileri doğumdan sonraki aylarda başlar, ancak bazı kadınlarda hamilelikle birlikte ortaya çıkarak doğumdan sonra da devam edebilir.

Sürekli Depresif Bozukluk

Bazı kadınlar sürekli, hafif ama depresif bir modda olabilirler. İki yıl ve daha uzun süredir devam eden bir durumsa sürekli depresif bozukluk olarak tanımlanır. Majör depresif dönemler (diğer bir deyişle daha şiddetli depresyon biçimleri), halen devam eden depresif bozukluk sırasında ortaya çıkabilir.

Adet Döngüsünde Ortaya Çıkan Depresyon

Kadınlar adet döngüsünde depresyon yaşayabilirler. Bu depresyon durumu şiddetli ruh hali dalgalanmaları, endişe ve olumsuz düşünceler adet başlangıcından bir hafta önce kendini gösterebilir ve adet dönemi başladığında ortadan kaybolur. Depresif belirtiler ilişkileri olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli olabilir ve günlük etkinlikleri sürdürmeyi imkansız kılar.

Kadınlarda Depresyon Tedavi Seçenekleri

Ne kadar karamsar, umutsuz ve çaresiz olursanız olun, düşüncelerinizi ve duygularınızı değiştirmenin birçok yolu vardır. Yaşadıklarınızı başınızdan defetmeniz, depresyondan kurtulmanızı sağlamaz. Ancak bundan daha fazlasını yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Psikolojik yardım alarak, kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilir ve duygu durumunuzu, coşkunuzu yakalayabilir ve yaşamdan zevk alabilirsiniz.

Eğer bir kadınsanız ve depresyondan muzdaripseniz, yaşam kalitenizi artırmak için atacağınız ilk adım bir psikolog, psikiyatri uzmanı ve bir psikoterapiste başvurmak olmalıdır. Psikiyatristiniz ya da psikoloğunuz size bir dizi soru sorarak, test ve anket uygulayarak depresyona neden olan altta yatan tıbbi bir durum olup olmadığını belirleyecektir. Kullandığınız ilaçların depresyona etki edip etmediğini araştırdıktan sonra, depresyon hikayenize göre ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi önerecektir. Doktorunuz depresyon tedavisi için sizi bir psikolog/ psikoterapiste yönlendirecektir.

©2019  Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır. www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.

Psikoterapist Ali Bıçak

View Comments

Recent Posts

Grup Terapisi ve Aile Dizimi

Grup Terapisi ve Aile Dizimi Antalya Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi, Fener Caddesi, Beyaz Dünya İş…

1 yıl ago

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi

Aile Dizimi Grup Psikoterapisi Çalışması Antalya Kaleiçi'nde Kosa Butik Otel'de 2 gece 3 gün sürecek…

1 yıl ago

Aile Dizimi ve Grup Terapisi Etkinlikleri

21-23 EKİM 2022  KAŞ'TA  AİLE DİZİMİ VE GRUP TERAPİSİ ETKİNLİKLERİ KAMPINDA BULUŞALIM Aile dizimi ve…

2 yıl ago

Psiko-Eğitim Kampı 2022

30 EYLÜL-1-2-3 EKİM 2022  OLYMPOS’TA PSİKO-EĞİTİM KAPMINDA BULUŞALIM Merhaba hepinizi psikoloji kampımıza davet etmek istiyorum.…

2 yıl ago

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç

Kadın Çabuk Unutur Erkekse Geç! Herkesin bir ayrılığa, bir kayba karşı tepkisi farklıdır. Kadın çabuk…

3 yıl ago

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir?

En Yaygın Depresyon Belirtileri Nedir? Günümüzde depresyon belirtileri göstermeyen yoktur. Hele koronavirüs depresyon nedeni olduğu…

4 yıl ago